Τουρκία: Διατηρεί το επιτόκιο στο 9% -Αναμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού από το 64%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Διατηρεί το επιτόκιο στο 9% -Αναμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού από το 64%
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 9% για δεύτερο μήνα την Πέμπτη, μετά τον τερματισμό ενός κύκλου χαλάρωσης που πήγε κόντρα στην παγκόσμια τάση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν αργή πτώση του πληθωρισμού από το τρέχον επίπεδο του 64%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 9% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, μετά τον τερματισμό ενός κύκλου χαλάρωσης που πήγε κόντρα στην παγκόσμια τάση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν αργή πτώση του πληθωρισμού από το τρέχον επίπεδο του 64%.

Η τράπεζα επισήμανε ότι το επίπεδο και η υποκείμενη τάση του πληθωρισμού έχουν βελτιωθεί με την υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης πολιτικής. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο λόγω της ασθενέστερης εξωτερικής ζήτησης αντισταθμίστηκε από τη σχετικά ισχυρή εγχώρια ζήτηση, πρόσθεσε.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για τη βιωσιμότητα των διαρθρωτικών κερδών στην προσφορά και της επενδυτικής ικανότητας με παράλληλη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής στη βιομηχανική παραγωγή», ανέφερε η επιτροπή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος πυροδοτήθηκε από έναν προηγούμενο κύκλο χαλάρωσης το 2021, υποχώρησε στο 64,3% τον Δεκέμβριο από το υψηλό του 85,5% τον Οκτώβριο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ευνοϊκής επίδρασης βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider