ΙΕΑ: Βλέπει ρεκόρ στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ: Βλέπει ρεκόρ στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος
Δύο παράγοντες θα κυριαρχήσουν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου το 2023: η Ρωσία και η Κίνα, λέει η ΙΕΑ.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει σε ιστορικό υψηλό επίπεδο το 2023 καθώς η Κίνα θα χαλαρώνει τους περιορισμούς για την covid-19, μια εξέλιξη που μπορεί να δώσει ώθηση στις τιμές του αργού στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και να φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 101,7 εκατ. βαρελιών, εκτίμησε η IEA στο πρώτο της report για το 2023.

«Δύο παράγοντες θα κυριαρχήσουν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου το 2023: η Ρωσία και η Κίνα», αναφέρει η ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι η ισχυρή ζήτηση θα δυσχεράνει τα ισοζύγια καθώς η ρωσική προσφορά επιβραδύνεται εξαιτίας των κυρώσεων.

Η προσφορά ρωσικού αργού «έμεινε σταθερή» τον Δεκέμβριο στα 11,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως παρά την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Ωστόσο, η ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, προβλέπει ότι η «επαρκώς τροφοδοτούμενη» αγορά πετρελαίου, θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί υπό πίεση, όταν εφαρμοστούν πλήρως οι δυτικές κυρώσεις -και ειδικά το εμπάργκο της ΕΕ στην εισαγωγή διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσίας που ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου.

Ο Οργανισμός πιστεύει πως σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης στην κατανάλωση φέτος θα προέλθει από την Κίνα αν και η «μορφή και η ταχύτητα» του εκ νέου ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας παραμένουν αβέβαιες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider