ΔΝΤ: Πιθανή κορύφωση του πληθωρισμού με «αστερίσκους» - Δύσκολο έτος το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Πιθανή κορύφωση του πληθωρισμού με «αστερίσκους» - Δύσκολο έτος το 2023
Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει τρεις φορές επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη από τον Οκτώβριο του 2021.

Η Γκιτά Γκοπίνατ, το «νούμερο 2» του ΔΝΤ επισημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει «σημάδια ανθεκτικότητας» ενώ διακρίνει και πιθανή κόρυφωση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πληθωρισμός έχει πιθανώς κορυφωθεί, αλλά ορισμένα από τα «πιο επίμονα στοιχεία» όπως ο τομέας των υπηρεσιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανοδική τάση σε ορισμένες χώρες, επεσήμανε και πρόσθεσε πως το 2023 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά».

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, που αναμένονται στο τέλος του μήνα, θα είναι «στο ίδιο μήκος κύματων με εκείνες που παρουσιάσαμε τον Οκτώβριο», ενώ «μετά από περίπου τρεις γύρους υποβαθμίσεων, τουλάχιστον δεν έχουμε χειρότερο αποτέλεσμα την τρέχουσα περίοδο».

«Ενώ έχουμε την παγκόσμια ανάπτυξη να πιάνει ¨πάτο" φέτος, τη βλέπουμε να βελτιώνεται προς το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια να ανεβαίνει παραπάνω μέχρι το 2024», επεσήμανε. «Αυτό συμβαίνει επειδή βλέπουμε σημάδια ανθεκτικότητας» πρόσθεσε.

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα «κόψει ταχύτητα» φέτος - Ανάκαμψη το 2024

Χτες, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεκαθάρισε πως οι μέρες που το ΔΝΤ έκανε τακτικές υποβαθμίσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν σχεδόν τελειώσει αν και για την τρέχουσα χρονιά προβλέπει οικονομική επιβράδυνση.

«Δεν βλέπω υποβάθμιση τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα υποχωρήσουμε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του 2022. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο κατώτερο σημείο φέτος και το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία με ανοδικές τάσεις», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σχετικά με το θέμα της πιθανής μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αλλά παραμένει «ακόμα αρκετά υψηλός». «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην τραβήξουν το πόδι τους από το φρένο πολύ νωρίς», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά την Κίνα, επανέλαβε τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι θα έχει ανάπτυξη, αλλά η συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο μεγάλη όπως στο παρελθόν. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις μέρες που η Κίνα παρείχε περίπου το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Μειωμένες τουλάχιστον 40% οι χρεώσεις των προμηθευτών για Φεβρουάριο

Τι αλλάζει στο νέο ΕΣΠΑ

ΕΡΓΑΝΗ: Στα 1.176 ευρώ ο μέσος μισθός το 2022 - Περισσότερες γυναίκες και λιγότεροι νέοι στην αγορά εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider