Πολ Κρούγκμαν: Η Tesla δεν μπορεί ποτέ να γίνει όσο κερδοφόρα όσο η Apple

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολ Κρούγκμαν: Η Tesla δεν μπορεί ποτέ να γίνει όσο κερδοφόρα όσο η Apple
Δεν υπάρχει η προοπτική για την Tesla ώστε να διαμορφώσει συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά αυτοκινήτων, τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος.

Την άποψη πως η Tesla του Έλον Μασκ δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ τόσο κερδοφόρα επιχείρηση όπως η Apple και η Microsoft εξέφρασε ο γνωστός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξη του στο Yahoo Finance, καθώς δεν υπάρχει η προοπτική για την Tesla ώστε να διαμορφώσει συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά αυτοκινήτων.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα οχήματα της Tesla είναι μάλλον απίθανο να ωφεληθούν από το «network effect», όπως οι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι οποίοι κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά. Ο οικονομολόγος αναφερόταν στην τάση των καταναλωτών να αγοράζουν προϊόντα, διότι αισθάνονται ότι άλλοι έχουν αποκτήσει μοναδικά προνόμια από τη χρήση τους.

Όπως σημειώνεται στο bussinesinsider.com, ο Κρούγκμαν είπε ότι «δεν είναι η εταιρεία από την οποία μπορείς να περιμένεις έναν early mover – όπως είναι ξεκάθαρα η Tesla – για να καθιερώσει μία αδιαμφισβήτητη θέση μονοπωλίου», μιλώντας για τις στις εταιρείες που «αρπάζουν» νωρίς μία ευκαιρία και αξιοποιούν την τεχνογνωσία τους προς ένα προϊόν προτού γίνει ευρέως διαθέσιμο.

Και συμπλήρωσε: «Η Tesla δεν θα γίνει Microsoft, ακόμη και αν όλα πάνε όπως πρέπει. Δεν θα γίνει Apple».

«Δεν πρόκειται για network externalities, όπου ουσιαστικά ο κόσμος χρησιμοποιεί κάτι επειδή όλοι οι άλλοι το χρησιμοποιούν και είναι πολύ δύσκολο να το βγάλεις από τη ζωή σου και επομένως έχεις δεκαετίες εξαιρετικά υψηλών κερδών», πρόσθεσε ο Κρούγκμαν.

«Καμία σχέση ο Μασκ με τον Τζομπς»

Ακόμα, ο οικονομολόγος υποστήριξε πως η συμπεριφορά του Έλον Μασκ έχει δείξει πως δεν έχει τίποτα παρόμοιο με τον συνιδρυτή και πρώην CEO της Apple, Στιβ Τζομπς.

«Ο Τζομπς είχε ένα όραμα. Επιπλέον και τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο, είχε σημασία το ότι ο Στιβ Τζομπς παρουσιάζονταν ως ο cool τύπος, με το μαύρο ζιβάγκο και το τζιν με την φοβερή συσκευή στο χέρι του. Αυτό ήταν κάτι που ο κόσμος ήθελε να το "αγοράσει", που τον βοήθησε να καθιερώσει τη θέση του.

Δεν πιστεύω πως, ακόμα και εάν ο Μασκ είχε την πειθαρχεία του Στιβ Τζομπς, η Tesla θα γινόταν ποτέ μια μηχανή κέρδη όπως έχει υπάρξει η Apple» συμπλήρωσε ο Κρούγκμαν. «Δεν φταίει. Πολύ απλά δεν είναι αυτού του είδους η βιομηχανία», πρόσθεσε.

«Από την άλλη, δεν ξέρω κανέναν άλλο που έχει κάνει τόσο πολλά για να βλάψει την cool εικόνα του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο ο Μασκ», κατέληξε ο Κρούγκμαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελβετία: Αύξηση 8% στις πωλήσεις του οίκου πολυτελών προϊόντων Richemont

gazzetta
gazzetta reader insider insider