Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η παγκόσμια ανάπτυξη θα «κόψει ταχύτητα» φέτος - Ανάκαμψη το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η παγκόσμια ανάπτυξη θα «κόψει ταχύτητα» φέτος - Ανάκαμψη το 2024
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα πατήσει φρένο το 2023 με την ανάκαμψη να αναμένεται το επόμενο έτος, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεκαθάρισε πως οι μέρες που το ΔΝΤ έκανε τακτικές υποβαθμίσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν σχεδόν τελειώσει αν και για την τρέχουσα χρονιά προβλέπει οικονομική επιβράδυνση.

«Δεν βλέπω υποβάθμιση τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα υποχωρήσουμε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του 2022. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο κατώτερο σημείο φέτος και το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία με ανοδικές τάσεις», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει τρεις φορές επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη από τον Οκτώβριο του 2021.

Σχετικά με το θέμα της πιθανής μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αλλά παραμένει «ακόμα αρκετά υψηλός».

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην τραβήξουν το πόδι τους από το φρένο πολύ νωρίς», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά την Κίνα, επανέλαβε τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι θα έχει ανάπτυξη, αλλά η συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο μεγάλη όπως στο παρελθόν.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις μέρες που η Κίνα παρείχε περίπου το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρή ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο - Πάνω από 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 4,4% το επιτόκιο

Συνέχεια στο ράλι των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Goldman Sachs - Αναβαθμίζει Πειραιώς - Νέες τιμές στόχοι

Βρετανία: Τρίτη φιλικότερη χώρα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με έρευνα της PwC

gazzetta
gazzetta reader insider insider