Η Ευρώπη αποτυγχάνει στις ΑΠΕ, λέει ο CEO της Vestas

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρώπη αποτυγχάνει στις ΑΠΕ, λέει ο CEO της Vestas
Η Ευρώπη αποτυγχάνει στο σχέδιό της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς το κόστος της ανάπτυξης εκτινάσσεται στα ύψη, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ανεμογεννητριών στον κόσμο.

Η Ευρώπη αποτυγχάνει στο σχέδιό της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς το κόστος της ανάπτυξης εκτινάσσεται στα ύψη, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ανεμογεννητριών στον κόσμο.

Οι κατασκευαστές καθαρής ενέργειας θα έπρεπε να «κατασκευάζουν σαν τρελοί» για να επιτύχουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΑΠΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του ο CEO της Vestas Wind Systems A/S, Henrik Andersen. Οι τιμές του ρεύματος είναι τόσο υψηλές αυτή τη στιγμή που τα τσουχτερά κόστη κατασκευής δεν θα έπρεπε να εμποδίζουν τα έργα, είπε.

Η Vestas είναι μεταξύ των κατασκευαστών που αύξησαν τις τιμές καθώς παλεύει με το υψηλότερο κόστος των εμπορευμάτων και τους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού που κλόνισαν τον κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ο πληθωρισμός κόστους δεν απειλεί μόνο την αιολική ενέργεια. Στο πράσινο υδρογόνο, για παράδειγμα, η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη, ειδάλλως κινδυνεύσει να χάσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Λατινική Αμερική.

Το υδρογόνο καθαρής καύσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για το φυσικό αέριο, θεωρείται κρίσιμο για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα σύστημα φοροαπαλλαγών για τις εταιρείες ανάπτυξης σχετικών έργων, το οποίο θα μπορούσε να εκτοξεύσει το έθνος μπροστά από την Ευρώπη, όπου οι επιδοτήσεις είναι λιγότερο γενναιόδωρες.

Μια τεράστια αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ, όπως προβλέπεται από την ΕΕ, θα βοηθούσε στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία —μαζί με το φυσικό αέριο— και παραμένουν κατά περισσότερο από 30% υψηλότερες σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο. Η ΕΕ εργάζεται για τη μεταρρύθμιση της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας για να προσπαθήσει να περιορίσει τον αντίκτυπο των ακριβών ορυκτών καυσίμων στον καθορισμό του κόστους όλης της ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι επιχειρήσεις «κολλάνε» στο κόστος και τη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας απανθρακοποίησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider