Καύσιμα: Εμφανείς οι επιπτώσεις στις τιμές από το «κούρεμα» των επιδοτήσεων – Ειδικές παρεμβάσεις ζητά η αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Εμφανείς οι επιπτώσεις στις τιμές από το «κούρεμα» των επιδοτήσεων – Ειδικές παρεμβάσεις ζητά η αγορά
Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά καθώς αποτυπώνουν την αύξηση των προηγούμενων ημερών που κατέγραψε το Brent αλλά και το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά καθώς αποτυπώνουν την αύξηση που κατέγραψε το Brent πριν από λίγες ημέρς αλλά και το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων. Όπως είναι γνωστό, από το νέο έτος η κρατική επιδότηση απευθείας στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης μειώνεται κατά 10 λεπτά ενώ στο μισό έχει μειωθεί και η επιδότηση των ΕΛΠΕ.

Πιο αισθητή, όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Insider.gr, είναι η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ενώ τα καύσιμα κίνησης κινούνται ελαφρώς ανοδικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,854 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,797 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,226 ευρώ.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για ανατιμήσεις αλλά και για τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις παραμεθόριες περιοχές οι οποίες ωθούν τους Έλληνες καταναλωτές σε γειτονικές χώρες για να γεμίσουν με αισθητά χαμηλότερο κόστος. Πάντως, παρά την άνοδο στις τιμές, η μέχρι τώρα καλοκαιρία προφύλαξε τους οικονομικά ασθενέστερους από την υποχρεωτική αγορά πετρελαίου θέρμανσης, κάτι όμως που εύκολα μπορεί να ανατραπεί καιρού επιτρέποντος….

Τι λέει η αγορά για τις επιδοτήσεις

Παράγοντες της αγοράς καυσίμων τονίζουν ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται κυρίως στη μείωση των επιδοτήσεων.

«Επειδή η κυβέρνηση έκοψε στο μισό την επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, έχουμε πάρει την ανιούσα. Η απλή αμόλυβδη στην Αττική κινείται στα 1,83-1,85 ευρώ και το απλό πετρέλαιο κίνησης στα 1,73-1,75. Η διαίσθησή μας είναι αρνητική για το μέλλον. Και στο πετρέλαιο θέρμανσης, επειδή ήταν πολύ πτωτικές οι τιμές, τα 25 λεπτά τα έκαναν 15 και κόπηκε και η επιδότηση από τα διυλιστήρια καθώς τα 7,5 τα έκαναν 3,5 ευρώ. Τώρα, με τα νέα τιμολόγια, το πετρέλαιο θέρμανσης πάει από 1,12 που ήταν τις προηγούμενες ημέρες στα 1,25-1,27», επεσήμανε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Το πρόβλημα όμως στην ελληνική αγορά καυσίμων δεν εντοπίζεται μόνο στις τιμές. Εκπρόσωποι της αγοράς επαναφέρουν το θέμα των φθηνότερων καυσίμων στις γειτονικές χώρες στις οποίες καταφεύγουν Έλληνες οδηγοί για να γεμίσουν, κάτι που προκαλεί πλήγμα στην τοπική αγορά των παραμεθόριων περιοχών και αφαιρεί έσοδα από το κράτος. Για το λόγο αυτό, τοπικοί παράγοντες ζητούν ειδική τιμή για συγκεκριμένες περιοχές.

«Έχουμε κάνει πρόταση για τις τιμές στις δικές μας παραμεθόριες περιοχές σε σχέση με τις γείτονες χώρες που έχουν χαμηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και πουλάνε φθηνά καύσιμα ώστε να έχουν μια ειδική μεταχείριση όπως προβλέπει και η ΕΕ και να υπάρξει η κάρτα πολίτη ώστε να έχει ειδική τιμή και να μην πηγαίνει ο πολίτης στις γείτονες χώρες που έχουν πολύ φθηνότερο καύσιμο. Οι πρατηριούχοι στις περιοχές αυτές πλήττονται και πλήττονται και τα έσοδα του κράτους. Εφόσον θα γίνει μια δοκιμή σε μια πόλη με ειδικό τιμολόγιο, θα δούμε ότι θα υπάρξει αύξηση στις πωλήσεις καυσίμων που θα υπερκεράσει τη διαφορά της μείωσης του ΕΦΚ και το κράτος δεν θα χάνει πλέον χρήματα», ανέφερε σχετικά ο κ. Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.

Πάντως, για την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δείχνουν αρκετά ασταθείς μη επιτρέποντας ασφαλείς προβλέψεις. Αν και αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω από τα 80 δολάρια, παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις μέσα στην ημέρα επηρεαζόμενες από το κλίμα στην παγκόσμια αγορά, τους φόβους για ύφεση, τα επίπεδα των αμερικανικών αποθεμάτων και την πορεία του δολαρίου.

Το αμερικανικό δολάριο έφθασε την Πέμπτη στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τέσσερις εβδομάδες καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την πορεία της αγοράς εργασίας εκτιμάται πως θα ωθήσουν τη Fed να συνεχίσει την επιθετική πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: «Τσίμπησαν» οι τιμές – Μετριοπάθεια στην αγορά για το 2023

Αυξάνεται η τιμή των καυσίμων από τον Ιανουάριο – Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιβάρυνσης για τους Έλληνες

Καύσιμα: Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ελληνική αγορά από ένα νέο κύμα ανατιμήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider