«Χαλαρώνει» ο πληθωρισμός στη Γαλλία - Στο 6,7% τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαλαρώνει» ο πληθωρισμός στη Γαλλία - Στο 6,7% τον Δεκέμβριο
Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας κατέγραψαν ετήσια αύξηση 15,1% έναντι ετήσιας αύξησης 18,4% τον Νοέμβριο

Κάμψη κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Δεκέμβριο του 2022, σε ένα σημάδια αποκλιμάκωσης των υψηλών τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας (Insee), ο ετήσιος πληθωρισμός -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκή Ένωσης- διαμορφώθηκε στο 6,7% έναντι 7,1% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, καταγράφηκε αποπληθωρισμός 0,1% έναντι πληθωρισμού 0,4% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,9% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο, καταγράφηκε αποπληθωρισμός 0,1% έναντι πληθωρισμού 0,3% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας κατέγραψαν ετήσια αύξηση 15,1% έναντι ετήσιας αύξησης 18,4% τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 12,1% ενώ ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 2,9% από 3% τον Νοέμβριο.

Τα στοιχειά έρχονται μετά από την κάμψη που κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας από τα επίπεδα του 10%.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός στη Γαλλία και στη Γερμανία παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% που θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή η Eurostat ανακοινώνει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον τελευταίο μήνα του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στις τιμές εισαγωγών τον Νοέμβριο

Η βρετανική στερλίνα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της ανόδου του γιεν το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider