Πώς «μεταμορφώνεται» η Οδός Πειραιώς με νέες επενδύσεις μισού δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «μεταμορφώνεται» η Οδός Πειραιώς με νέες επενδύσεις μισού δισ. ευρώ
Το νέο «πρόσωπο» του Athens Heart από την Premia ΑΕΕΑΠ, τα κτηριακά ΣΔΙΤ της νέας «στέγης» Γεν. Γραμματείας Υποδομών και της ΧΡΩ.ΠΕΙ., η ανάπτυξη της Noval, το «κοντινό» ακίνητο των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, το Retail Park και τα projects σε Βοτανικό – Ελαιώνα – Φάληρο αλλάζουν το «προφίλ» του ιστορικού οδικού άξονα.

Επενδύσεις, διαγωνισμοί και σχέδια συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ κατά βάση σε κτηριακές υποδομές, αναβαθμίσεις - ανακαινίσεις και αναπλάσεις, μπορούν να αλλάξουν το προσεχές διάστημα τη φυσιογνωμία της περιοχής πέριξ της Οδού Πειραιώς, δίχως να υπολογίζονται τυχόν τουριστικές αναπτύξεις στο ευρύτερο αυτό «μέτωπο».

Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία «επενδυτικής μεταμόρφωσης» θα διαδραματίσουν, εφόσον προχωρήσουν έως τέλους οι σχετικές διεργασίες, δράσεις όπως, μεταξύ άλλων, το νέο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (επί της οδού Πειραιώς 166, ύψους 140 εκατ. ευρώ), το Κέντρο Καινοτομίας στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα ΧΡΩ.ΠΕΙ. (μια επένδυση που μπορεί να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ), η νέα «βερσιόν» του εμπορικού κέντρου «Athens Heart» (project σχεδόν 30 εκατ. ευρώ, μαζί με το ποσό αγοράς) με την Premia Properties, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το insider.gr, να αγοράζει το ακίνητο (αλλά και όμορη έκταση) με στόχο την ανακατασκευή και επέκτασή του, όπως και η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της Noval Property (όμιλος Viohalco) στο ακίνητο επί της οδού Πειραιώς αρ. 252, στην περιοχή Ελαιώνα, για την υλοποίηση ενός πρότυπου πόλου πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού και εμπορίου, μια επένδυση που εκτιμάται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το «καρέ» μπορούμε να προσθέσουμε την η εκμετάλλευση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο (στα 250 μ. από την Οδό Πειραιώς, έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ. και συντελεστή δόμησης 3), αλλά και τον εμπορικό πόλο Piraeus Retail Park της Trade Estates, εταιρεία του ομίλου FOURLIS, στην οδό Πειραιώς (στο Ν. Φάληρο, με επιφάνεια σχεδόν 15 χιλ. τ.μ.).

ΣΔΙΤ, ΤΑΙΠΕΔ και ιδιωτικές αναπτύξεις

Να θυμίσουμε ότι τα δύο κτηριακά έργα για την κατασκευή νέας «στέγης» της Γ. Γ. Υποδομών και της ΧΡΩΠΕΙ προχωρούν μέσω μοντέλου ΣΔΙΤ, το ακίνητο στον Ταύρο σχετίζεται με διαγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» το ΤΑΙΠΕΔ με ανάδοχο σημαντικό ολλανδικό όμιλο (η MRP αποτελεί εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας διαθέτοντας κτίρια συνολικής άνω των 1,5 εκατ. τμ, κατέχοντας ηγετική θέση στην Ολλανδική αγορά, ωστόσο, υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις και δικαστικές προσφυγές), ενώ, τα υπόλοιπα αφορούν σε ιδιωτική πρωτοβουλία των 3 ΑΕΕΑΠ (Premia, Noval, με την Trade Estates να αγοράζει στην αρχή του χρόνου το retail park από την Ten Brinke έναντι τιμήματος 18,3 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για επενδύσεις που όταν ολοκληρωθούν θα αλλάξουν το προφίλ της ευρύτερης περιοχής, μαζί με άλλες βέβαια στην ευρύτερη περιοχή (Βοτανικός – Ελαιώνας με το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, την ανάπλαση και το project της Dimand στην πρώην Softex ύψους 160 εκατ. ευρώ, Πειραιάς με αναπλάσεις και Πύργο, Φάληρο με το project των ΑΒΑΞ – Dimand για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος 57.450 τ.μ., όπου επί του ακινήτου θα αναπτυχθεί κατόπιν επανασχεδιασμού ένα συγκρότημα μικτής χρήσης με σκοπό την εκμετάλλευσή του κ.λπ.).

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, από αυτά τα έργα με χρήσεις γραφειακές, εμπορικές, εστίασης, καινοτομίας ή ως θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων κ.α., αναμένονται ουσιαστικές θετικές επιδράσεις στα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, καθώς θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα μεταβολής των οικονομικών χαρακτηριστικών του γύρω αστικού «ιστού», επηρεάζοντας επομένως την ευρύτερη λειτουργική αστική της συγκρότηση.

Τα projects

Το πιο «φρέσκο» επενδυτικό σχέδιο είναι, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, η ενεργειακή αναβάθμιση, ανακατασκευή αλλά και επέκταση του εμπορικού κέντρου «Athens Heart» από την Premia ΑΕΕΑΠ, συνολικής δόμησης 54.000 τ.μ. και εκμισθώσιμης επιφανείας 18.500 τ.μ. επί οικοπέδου επιφανείας 10.600 τ.μ. Το ακίνητο μαζί με όλο τον πάγιο και κινητό εξοπλισμό του, τις ενεργές μισθώσεις, τις διοικητικές άδειες λειτουργίας καθώς και τις άδειες χρήσης και σήματα, μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία PRIMALAFT ATHENS A.E. (100% θυγατρική της PREMIA), έναντι τιμήματος 15,7 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ θα αποκτήσει όμορο οικόπεδο, θα επενδύσει επιπλέον ποσό 15 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την ανακατασκευή του ακινήτου αλλά και την ανάπτυξη ενός όμορου οικοπέδου, όπου θα κατασκευαστεί ένα κτίριο επιφανείας 3.200 τ.μ., το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Athens Heart. Όπως έχουμε αναφέρει, οι βασικές χρήσεις θα είναι γραφείου, συν εμπορικές ή ψυχαγωγικές σε μικρότερο βαθμό.

Αναφορικά με το project στην πρώην ΧΡΩΠΕΙ, πρόκειται για μεγάλο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ που αφορά στη δημιουργία ενός Κέντρο Καινοτομίας στην έκταση της παλιάς ΧΡΩΠΕΙ. Μη δεσμευτικές προσφορές στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν υποβάλει ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Dimand, μαζί με εταίρους ο κάθε ένας ενώ προσφορές οικονομικές αναμένονται σε λίγους μήνες. Στα τέσσερα σχήματα συμμετέχουν και φορείς καινοτομίας, κάτι το οποίο εξάλλου επιβάλλει και ο διαγωνισμός. Η Πολιτεία Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στα περίπου 18.000 τ.μ. της θα φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εγκριθεί τροποποιήσεις σε θέματα όπως την παροχή δυνατότητας χορήγησης χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου, την επιφάνεια δόμησης, την αύξηση του συνολικού κόστους κατασκευής χώρων κύριας χρήσης και την αύξηση του κόστους επένδυσης.

Οσον αφορά στο νέο κτήριο της Γεν. Γραμματείας Υποδομών υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει «περάσει» στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου στην οποία είχαν προσκληθεί οι ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – REDEX και Μυτιληναίος – Dimand, που είχαν προκριθεί και στη β’ φάση του διαγωνισμού, μια διεργασία η οποία θα καθορίσει σημαντικές παραμέτρους για την ανάπτυξη του project. Όπως σημειώνονταν και στην υπό διαβούλευση ΜΠΕ, η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 8.770,23 τ.μ. Η συνολική επιφάνεια της νέας εγκατάστασης (πραγματοποιήσιμη επιφάνεια δόμησης) ανέρχεται σε 20.583,61 τ.μ. και μαζί με τα η δόμηση θα ανέρχεται σε περίπου 52,6 χιλ. τ.μ. Διαμορφώνονται συνολικά, επιπλέον του ισογείου, πέντε όροφοι και τέσσερα υπόγεια.

Αναφορικά με το project της Noval, όπως παλιότερα είχαν αναφέρει στελέχη της ΑΕΕΑΠ, στόχος για το βιομηχανικό συγκρότημα είναι να γίνει ένας σύνθετος τουριστικός, πολιτιστικός, συνεδριακός, εμπορικός και επιχειρηματικός πόλος με βιώσιμο χαρακτήρα, διατηρώντας την παράδοση και στοχεύοντας ευρύτερα και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας, που θα αναζωογονήσει την ευαίσθητη αλλά και προνομιακή από πλευράς θέσης περιοχή του Ελαιώνα. Η προσδοκώμενη ανάπτυξη είναι συνολικής επιφάνειας 56.740 τ.μ., με πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. και υπόγειους χώρους στάθμευσης 22.620 τ.μ. Το συγκρότημα είναι από τα λίγα μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα εντός του αστικού ιστού της Αθήνας και περιλαμβάνει δύο χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίρια.

Τα επίσημα εγκαίνια του Top Parks Πειραιώς (οδός Αθηνών-Πειραιώς 86) της θυγατρικής του ομίλου Fourlis, Trade Estates, επένδυση 23,5 εκατ. ευρώ, με μέση απόδοση 7,3%, πραγματοποιήθηκαν προ ολίγων ημερών, με στόχο να αποτελέσει εμπορικό προορισμό για όλη την οικογένεια. Το εμπορικό πάρκο πέρασε στις αρχές του 2022 στην κατοχή της Trade Estates, ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του και πλέον είναι πλήρως λειτουργικό, διαθέτοντας καταστήματα οικιακών ειδών, ένδυσης και υπόδυσης, παιχνιδιών, super market και γρήγορου φαγητού μέσω των brands ΑΒ Βασιλόπουλος, Adidas, LC Waikiki, Lilly Drogerie, Marks & Spencer, McDonalds, Μουστάκας, Occhio Papavasiliou, Orchestra, Parex, Pepco.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευές: «Ποδαρικό» στο 2023 με υποβολή προσφορών σε έργα άνω των 1,6 δισ. ευρώ

Φορέας Ακινήτων: Προς σύμπραξη επενδυτών που θα αναλάβουν την λειτουργία του

Αυτοκινητόδρομοι: Αυξήσεις έως 16% στα διόδια το 2023 με «ανοιχτό» timing και «φόντο» τις εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider