Ελληνικό - Lamda: «Ανοίγει» ο δρόμος για το πολυτελές «Riviera Galleria»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό - Lamda: «Ανοίγει» ο δρόμος για το πολυτελές «Riviera Galleria»
«Πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για το πολυτελές εμπορικό κέντρο στο νότιο «μέτωπο» της ανάπτυξης. Τα ειδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και τα Leed επιπέδου Gold «πιστοποιητικά». Εν αναμονή διαγωνισμού για το project των 130 εκατ. ευρώ.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του πολυτελούς εμπορικού συγκροτήματος στο Ελληνικό, του Riviera Galleria, μια επένδυση που εκτιμάται στα επίπεδα των 120 με 130 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε θετικά στην ανέγερση του Riviera Galleria, λαμβάνοντας υπόψη του και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του έργου, όπως προκύπτει από περίληψη της απόφασης που δημοσιεύθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά συνέπεια, έχουμε ένα σημαντικό «πράσινο φως» στον δρόμο για την έκδοση, εντός χρονοδιαγράμματος, της οικοδομικής άδειας που τοποθετείται για τη νέα χρονιά και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε θετικά για το χαρακτηρισμό του Riviera Galleria ως Κτηρίου Ειδικής Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης, ένα εκ των σημαντικών προαπαιτούμενων για την αδειοδότηση.

Να θυμίζουμε ότι εκκρεμεί και η διενέργεια σχετικού διαγωνισμού για την κατασκευή του εμπορικού πόλου στο νότιο «μέτωπο» της ανάπτυξης, με θέα τον Σαρωνικό και τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η ολοκλήρωσή του έχει τοποθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 αν και τα χρονοδιαγράμματα σε τέτοιου είδους projects είναι σχετικά και συνήθως παίρνουν κάποιες παρατάσεις.

Συγκρότημα ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης

Πρόκειται για την ανέγερση συγκροτήματος τριών διωρόφων κτηρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης με εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής με έναν υπόγειο όροφο βοηθητικών χρήσεων το καθένα και ενός ισογείου κτηρίου φορτοεκφόρτωσης με έναν υπόγειο όροφο βοηθητικών χρήσεων, με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, υπέργειες και υπόγειες ζεύξεις κ.α.

Το συγκρότημα έχει ειδικές αρχιτεκτονικές προδιαγραφές, καθώς, κατά τον σχεδιασμό, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μίας διεθνώς αναγνωρίσιμης αρχιτεκτονικής σύνθεσης, η οποία διέπεται από το στοιχείο της μοναδικότητας και η οποία καλείται να συγκεράσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου στην περιοχή του έργου με τους ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής. Παράλληλα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός επιτυγχάνει τη δημιουργία ενός προορισμού ανοικτού προς τη θάλασσα με την ανάπτυξη διαδρόμων κυκλοφορίας και υπαίθριων χώρων, εντάσσοντάς τον στο ευρύτερο έργο που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μητροπολιτικού Πόλου και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Η παρουσία του Kengo Kuma

Ο σχεδιασμός του έργου ανήκει στον διεθνούς φήμης Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, που συνεργάζεται με το ελληνικό γραφείο αρχιτεκτονικής μελέτης Betaplan. O Kengo Kuma έχει λάβει πληθώρα διεθνών διακρίσεων και βραβείων σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Ενδιαφέρον για μισθώσεις

Στα 23.000 τετραγωνικά μέτρα της Riviera Galleria προγραμματίζονταν να αναπτυχθούν σχεδόν 19.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων, για το 71% των οποίων έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον, σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα παρουσίασε η Lamda Developent. Μάλιστα, για επιφάνειες που αντιστοιχούν στο 3% των εκμισθώσιμων χώρων έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια (head of terms) με ενοικιαστές. Στους χώρους της Riviera Galleria θα φιλοξενούνται πολυτελή σήματα μόδας, καταστήματα γνωστών σχεδιαστών, premium boutiques, πολυτελή εστιατόρια και μπαρ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μοναδικές παραστάσεις.

Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση – θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΑ, το συγκρότημα κτιρίων πληροί, επίσης, και τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Διαθέτει αξιόλογα μορφολογικά, ογκοπλαστικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, αισθητική και σχεδιαστική ποιότητα και αρμονία, με την εφαρμογή πρωτότυπων παραμέτρων σχεδιασμού, που είναι επαρκή για την ανάδειξή του σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή (τοπόσημο) και για τη συμβολή του στη διαχρονική αστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Και τούτο, διότι, μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του συγκροτήματος υλοποιείται η ιδέα μιας ανοιχτής εξωστρεφούς σύνθεσης, η οποία συνδέεται ομαλά με το τοπίο και επιτρέπει την απρόσκοπτη θέαση στη θάλασσα (π.χ. εναλλαγή ανοιχτών και κλειστών χώρων, επιλογή διαφανών υαλοστασίων). Ιδιαίτερο δε αρχιτεκτονικό μορφολογικό στοιχείο του συγκροτήματος αποτελεί το επιλεγέν σύστημα σκίασης αυτού, το οποίο παραπέμπει νοητά στους θαλάσσιους κυματισμούς και δημιουργεί μία ισχυρή ταυτότητα στη σύνθεση. Η ιδιαιτερότητα του σχεδιασμού, η αρμονία σε σχέση με το τοπίο, η αισθητική και η ποιότητα των υλικών επιτρέπουν να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το υπό κρίση συγκρότημα κτιρίων αναμένεται αφενός να αποτελέσει το ίδιο τοπόσημο αλλά και να συμβάλει στην καθιέρωση της ευρύτερης περιοχής ως σημαντικού προορισμού αναψυχής.

β. Θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της ενεργειακής απόδοσης, και συγκεκριμένα θα κατασκευαστεί ακολουθώντας τις προδιαγραφές για την απόκτηση πιστοποίησης Leed επιπέδου Gold. Βεβαιώνεται επίσης ότι κατά τον σχεδιασμό του συγκροτήματος έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι αρχές και κατευθύνσεις που επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Κατά συνέπεια, το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα «υπέρ της χορήγησης παρέκκλισης ως προς την επιτρεπόμενη κατ’ όγκον εκμετάλλευση των κτιριακών ενοτήτων ΠΜΑ1.3/Ι, ΙΙ και ΙΙΙ της Ζώνης Εκμετάλλευσης ΠΜ‐Α1.3, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 13 του ν. 4067/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 του ν. 4933/2022, με ύψος χορηγούμενης παρέκκλισης 29,51%, και συνολικό πραγματοποιούμενο όγκο 164.020,37m³».

«ΟΚ» και για κατοικίες

Να αναφέρουμε ότι το ΚΕΣΑ έδωσε «πράσινο φως» στην Ανέγερση συγκροτήματος 3 τριώροφων κτηρίων κατοικιών, με έναν υπόγειο όροφο στάθμευσης και βοηθητικών χώρων, φυτεμένα δώματα, 14 κολυμβητικές δεξαμενές, με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, στο οικοδομικό τετράγωνο ΠΜ-Π1.5Β, βάσει της οποίας, εγκρίνονται η αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κατά 1.90μ. (μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 12,90 μ.), εγκαταστάσεις ενεργητικών ή παθητικών ηλιακών συστημάτων, κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, αρχιτεκτονικά στοιχεία στον ακάλυπτο διαχωριστικοί τοίχοι και τοίχοι ελεύθερης διάταξης με ύψος >1.50μ. κ.α.

Ανάλογη θετική απόφαση δόθηκε για την ανέγερση συγκροτήματος 4 τριώροφων κτηρίων κατοικιών, με έναν υπόγειο όροφο στάθμευσης και βοηθητικών χώρων, φυτεμένα δώματα, 18 κολυμβητικές δεξαμενές, με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο οικοδομικό τετράγωνο ΠΜ-Π1.6Β.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες είναι οι επενδύσεις – «σηματωροί» 14,5 δισ. ευρώ σε ενέργεια – «πράσινη» μετάβαση και διαχείριση αποβλήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider