Σφίξε κι άλλο το ζωνάρι λένε στην Ευρώπη

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Εντάξει, τα 43 δισεκατομμύρια μέτρων στήριξης της πανδημίας ήταν πράγματι πολλά. Προφανώς και έκαναν τη δουλειά τους, έμεινε Ελλάδα στον «αφρό», δεν έκλεισαν επιχειρήσεις, δεν έγιναν μαζικές απολύσεις. Πού να φανταστεί άλλωστε τότε η κυβέρνηση ότι θα ερχόταν κι άλλη κρίση, ενδεχομένως χειρότερη.

Ήταν και η πίεση της αντιπολίτευσης που ζήταγε κι άλλα, κι άλλα. Αλλά και η Ευρώπη ήταν διαλλακτική τότε. Πώς να το κάνουμε, υπήρχε πλήρης δημοσιονομική ελευθερία γιατί τα «θέλω» ήταν κοινά για όλους, όπως και η φύση της κρίσης.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα του «λογαριασμού», αλλά και των διαφορετικών «αναγκών» ανά την Ευρώπη. Η νέα κρίση βρίσκει τα κράτη στο Βορρά να αλλάζουν στάση και να επικεντρώνονται σε όσα ταιριάζουν στις δικές τους ανάγκες. Μη κατανοώντας ότι χωρίς μία κοινή στάση και αντίδραση δεν μπορεί να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Τώρα η σύσταση λοιπόν αλλάζει ανά την ΕΕ. Το αίτημα είναι σαφές: να σφίξουμε και άλλο το ζωνάρι. Τα μέτρα ζητείται να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, ειδικά στα κράτη υψηλού χρέους.

Κάτι ακούγεται ακόμα και για το ρεύμα. Για σύσταση στα κράτη ανά την ΕΕ να πάνε προς ένα μοντέλο δύο επιπέδων στην τιμολόγηση της ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου οι καταναλωτές θα έχουν επιδότηση μόνο έως ένα ορισμένο επίπεδο κατανάλωσης. Για την επιπλέον κατανάλωση, ο καθένας… μόνος του λένε κάποιοι στις Βρυξέλλες.

Όμως, τέτοιες λογικές περιορισμού της κάλυψης σε όσους ορίζονται ως «ευάλωτοι» ή σε όσους κρίνεται πως έτσι κάνουν οικονομία και βοηθούν τον κοινό σκοπό είναι λογικές φτιαγμένες με βάση το πώς λειτουργεί η αγορά και η κοινωνία σε άλλες χώρες. Γιατί πώς να το κάνουμε, σε κράτη όπως η Ελλάδα τα εισοδήματα είναι χαμηλά, αλλά και η βασική πηγή θέρμανσης δεν είναι το φυσικό αέριο: το ρεύμα διαδραματίζει πολύ πιο κεντρικό ρόλο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Για να δούμε λοιπόν πού το πάει η Ευρώπη. Με την ευχή η διαπραγμάτευση για το πλαφόν στη τιμή του αερίου να οδηγήσει σε μία βιώσιμη συμφωνία. Αλλά και με την ελπίδα να γίνει κατανοητό πως οι λύσεις θα πρέπει να είναι βιώσιμες και επωφελείς για όλους.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Κονγκό: Τουλάχιστον 200 νεκροί από κατολίσθηση στο ορυχείο Ρουμπαγιά

23:45

Ιταλία: Οδηγός του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού κατηγορείται για πέντε θανάτους ηλικιωμένων

23:24

Τραμπ: «Σε θέση ισχύος» οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν

23:14

Wall Street: Άνοδος «ανάσα» με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και θετικά μάκρο

23:09

Κύπρος: Ήχησαν ξανά σειρήνες στο Ακρωτήρι – «Προληπτικά πρωτόκολλα ασφαλείας, δεν εντοπίστηκε απειλή»

23:00

Βρετανία: Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα ως υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

22:53

Μακρόν προς Νετανιάχου: Μην προχωρήσεις σε χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

22:46

ΗΠΑ: Το πετρέλαιο αρχίζει να ρέει από τη Βενεζουέλα, λέει ο Τραμπ

22:30

ΗΠΑ: Διαψεύδουν ότι εξοπλίζει οργανώσεις Κούρδων για να εξεγερθούν εναντίον του Ιράν

22:24

«Ηρέμησε» το πετρέλαιο μετά την υπόσχεση ΗΠΑ για ασπίδα προστασίας στα τάνκερ

22:16

ΗΠΑ: Ο στρατός θα θέσει υπό τον έλεγχό του τον εναέριο χώρο του Ιράν «εντός των προσεχών ωρών»

22:03

Ανέκαμψε ο χρυσός λόγω της υποχώρησης του δολαρίου

21:52

Novibet: Από κοινού με Allwyn απόφαση για απόσυρση της διαδικασίας συναλλαγής

21:45

Δένδιας: Διαψεύδει ότι drones στόχευσαν τη Σούδα - «Συνταγματική μας υποχρεώση να προστατέψουμε την επικράτεια»

21:31

Ο Πούτιν παρέδωσε δύο αιχμαλώτους πολέμου στον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας

21:19

Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του συζητούν τον ρόλο των ΗΠΑ στο μεταπολεμικό Ιράν

21:07

Βουλή: Πέρασε με 201 «υπέρ» η επιστολική ψήφος για τους απόδημους

21:01

Λευκός Οίκος: Η Ισπανία συμφώνησε να συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό - Διαψεύδει ο Σάντσεθ

20:42

Reuters: Tο Κατάρ σταματά την υγροποίηση φυσικού αερίου - Φόβοι για σοκ μεγαλύτερο από το 2022

20:37

Σε επιφυλακή η Κύπρος: To πρώτο δοκιμαστικό μήνυμα έκτακτης ανάγκης που στάλθηκε σε όλους τους πολίτες

20:31

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν μέτρα για να πέσουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

20:20

Ο Πούτιν υπαινίχθηκε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές

20:15

Maersk και Hapag-Lloyd αναστέλλουν «μέχρι νεωτέρας» όλες τις μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τον Περσικό Κόλπο

20:12

Δένδιας: Τα τέσσερα F-16 και οι δύο φρεγάτες μας μπορούν να παράσχουν εξαιρετική ασφάλεια στην Κύπρο

20:04

Cenergy: Άνοδος 39% στα καθαρά κέρδη το 2025- Διανομή μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή

19:59

Η Πειραιώς ενισχύει τις επενδύσεις σε αγροφωτοβολταϊκούς σταθμούς

19:52

Ιράκ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα - Μπλακάουτ σε όλο το ηλεκτρικό δίκτυο

19:49

Ευρωαγορές: Θετική αντίδραση μετά το διήμερο sell off - 2,5% πάνω o IBEX κόντρα στις απειλές Τραμπ

19:42

Ολοκληρώθηκε το ΕΣΕΠ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

19:31

Ενεργειακή αναταραχή και τρόφιμα: Θα φτάσει η κρίση στο τραπέζι μας;

gazzetta
gazzetta reader insider insider