Βεσυρόπουλος: Ποιες φοροελαφρύνσεις θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος

Newsroom
Μοιράσου το
Βεσυρόπουλος: Ποιες φοροελαφρύνσεις θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος
Ποιες φοροελαφρύνσεις θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος - Όσα αποκάλυψε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2023, δεν προκύπτει από την επιβολή νέων ή την αύξηση υφιστάμενων φόρων αλλά από την αναπτυξιακή διαδικασία, στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της θητείας της έως σήμερα, υλοποιεί, με συνέπεια τη δέσμευσή της, για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Μέσω της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζουμε αποκλιμακώνουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Οι φοροελαφρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος είναι, όπως είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος:

 1. Η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που έχει ωφελούμενους 3 εκατομμύρια φορολογούμενους μισθωτούς, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, όλα τα φυσικά πρόσωπα.
 2. Η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών
 3. Η παράταση, για άλλα δύο έτη, μέχρι 31/12/2024, της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση, για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.
 4. Η παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι 30/06/2023 της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, την εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια, στις σχολές χορού.
 5. Η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Στις παρεμβάσεις για το 2023, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, περιλαμβάνονται επιπρόσθετα τα εξής:

 • Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο του 2023,
 • Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων,
 • Η αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεδομένης της αύξησης του κόστους των μισθωμάτων κατοικίας,
 • Η επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
 • Η επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος ανακυκλώνω - αλλάζω, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας,
 • Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, από τους 6 στους 9 μήνες, για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας,
 • Τα σημαντικά κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος,
 • Το συνολικό πλαίσιο δράσεων στήριξης στέγασης με επίκεντρο τη νέα γενιά, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης μέσω του προγράμματος ανακαινίζω - εξοικονομώ και του προγράμματος ανακαινίζω - ενοικιάζω, καθώς και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και ζευγάρια έως 39 ετών,
 • Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αποτελούν, η αναμόρφωση του εθνικού μισθολογίου των ιατρών του εθνικού συστήματος υγείας και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και η παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως μέσω της επέκτασης του προγράμματος τουρισμός για όλους.

Σκυλακάκης

«Ναι, έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη κρίση. Ναι, οι άνθρωποι πιέζονται και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Αλλά η επόμενη μέρα αυτής της κρίσης θα είναι καλύτερη από αυτή που σήμερα ο κόσμος βλέπει, εξαιτίας της ακρίβειας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, θα κάνουμε κάθε τι δυνατόν, στα πλαίσια της δημοσιονομικής σύνεσης, για να απαλύνουμε αυτή την πίεση που αισθάνεται ο κόσμος, διότι ο πληθωρισμός προκαλεί πίεση στους πολίτες. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης του προϋπολογισμού, στην ολομέλεια», είπε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Η οικονομία σήμερα έχει μπροστά της ένα δύσκολο εξάμηνο, οκτάμηνο, δεκάμηνο, καθώς το 2023, θα έχουμε μεγάλη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής, κατά κύριο λόγο οικονομίας, και πολλές φορές θα δώσει ύφεση. Θα έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο διάστημα. Αυτό το δύσκολο διάστημα θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του αερίου. Η δική μου εκτίμηση, είναι ότι αυτές σταδιακά θα πέφτουν διότι αυτό κάνει η ύφεση και επίσης ότι είναι πιθανό να έχουμε άλλες εξελίξεις στον πόλεμο με την Ουκρανία, μέσα στους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει παραπάνω από το 2023. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν άλλες μείζονες κρίσεις, η ελληνική οικονομία σήμερα έχει τη δυνατότητα να πάει πάρα πολύ καλά στα επόμενα χρόνια», είπε ο Θ. Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σχολίασε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν είναι μια ανάπτυξη που αφορά τα νοικοκυριά γιατί έρχονται ολοένα και πιο κοντά στη φτωχοποίηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ με την καταστροφική υπερφορολόγηση που έφερε, διέλυσε το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα μικρή ή και καθόλου ανάπτυξη. Τι θα ήταν προτιμότερο; Να είχαμε μειώσει το δημόσιο χρέος μας, γιατί αυτό σημαίνει ανάπτυξη, και να είχαμε βελτιώσει τα πραγματικά δημόσια οικονομικά μας, όπως έκανε αυτή η κυβέρνηση ή να έχεις επιπλέον 10 δισ. ευρώ στο μαξιλάρι;», είπε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε την ανάποδη πολιτική με τεράστια επιτυχία. Αντί να κάνει υπερφορολόγηση, την οποία καταψήφισε ο ελληνικός λαός και πολύ καλά έκανε, κατάφερε και μείωσε το δημόσιο χρέος, παρά τις τρεις τεράστιες κρίσεις που αντιμετώπισε και τις δαπάνες που έκανε. Μείωσε το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, 26 μονάδες. Αυτό είναι η διαφορά της πολιτικής. Γι΄αυτό η ιστορία της υπερφορολόγησης και του μαξιλαριού ήταν τεράστιο λάθος της οικονομικής πολιτικής, πρωτοφανές λάθος οικονομικής πολιτικής. Διαιώνισε το παραγωγικό κενό μέσω της υπερφορολόγησης και έσπρωξε πολλούς ανθρώπους να φύγουν από την Ελλάδα».

Η κυβέρνηση, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είπε ότι «τα χρήματα του μαξιλαριού του ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύτηκαν, αντικαταστάθηκαν όμως διότι η κυβέρνηση είχε την εμπιστοσύνη των αγορών, είχε εμπιστοσύνη των θεσμών, αφού τελείωσαν στην ώρα τους οι 11 αξιολογήσεις, πήρε τα ANFAS, είναι θετική τώρα η εισήγηση να πάρει και αυτά που δεν έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αποτύγχανε στις αξιολογήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 11,1 δισ. ευρώ οι συνολικές δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Έχει εγκριθεί το 37% των κονδυλίων της ΕΕ

Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης κρατά την Ελλάδα μακριά από τον κίνδυνο ύφεσης

Εύσημα φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα για προώθηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων