H JP Morgan «βλέπει» ήπια ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 - Μείωση των επιτοκίων της Fed από το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H JP Morgan «βλέπει» ήπια ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 - Μείωση των επιτοκίων της Fed από το 2024
Η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει συρρίκνωση 0,5% στο δ' τρίμηνο το 2023 που είναι πιθανό να συνεχιστεί και στην αρχή του 2024.

Η JP Morgan αναμένει πως η οικονομία των ΗΠΑ θα παρουσιάσει μια «ήπια ύφεση» προς το β' εξάμηνο του 2023, εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με report του επενδυτικού οίκου, η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει συρρίκνωση 0,5% στο δ' τρίμηνο το 2023 που είναι πιθανό να συνεχιστεί και στην αρχή του 2024, «πιάνοντας» τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που είναι ο τεχνικός όρος της ύφεσης.

Για το σύνολο του 2023, η JP Morgan αναμένει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα «τρέξει» με ρυθμό 1%, σχεδόν στο μισό από την πρόβλεψη του οίκου για την αμερικανική οικονομία στο σύνολο του 2022.

Επιτόκια και ανεργία

Για τις επόμενες κινήσεις της Fed, η JP Morgan αναμένει αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της τράπεζας έως και 1% μέχρι τον Μάρτιο του 2023, ενώ ήδη η τράπεζα θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 3% το 2022.

Σύμφωνα με το report, στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Δεκέμβριο του 2022 αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% και ακόμα δύο αυξήσεις της τάξης του 0,25% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023.

Για την αμερικανική αγορά εργασίας, η JP Morgan αναμένει πως η μειωμένη ζήτηση μπορεί να «κοστίσει» στις ΗΠΑ περίπου 1 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι τα μέσα του 2024, περίοδος που η Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει τις μειώσεις των βασικών της επιτοκίων, ξεκινώντας με μια μείωση 0,50% από το β' τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Οι επιχειρήσεις που δρουν στο εξωτερικό είναι περισσότερο αισιόδοξες για την οικονομία

Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα της Cisco - Πλάνο αναδιάρθρωσης και απολύσεις προσωπικού

Goldman Sachs: «Βλέπει» και νέα αύξηση επιτοκίων της Fed το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider