Βίσκο (ΕΚΤ): Υπάρχουν λόγοι για μία λιγότερο επιθετική αύξηση επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίσκο (ΕΚΤ): Υπάρχουν λόγοι για μία λιγότερο επιθετική αύξηση επιτοκίων
«Σίγουρα δεν θα είναι φρόνιμο" η Ρώμη να βασιστεί στον πληθωρισμό για να χαλιναγωγήσει το δημόσιο χρέος που είχε φτάσει το 150,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά υπάρχει πλέον υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα ώστε να το κάνει με λιγότερο επιθετικό τρόπο από ό,τι τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Ιγκνάζιο Βίσκο.

Σε ομιλία του στη Ρώμη, ο Βίσκο, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην προσκολλήσουν σε ένα προκαθορισμένο μονοπάτι καθώς οι μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα και στοιχεία.

«Η ανάγκη να συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική είναι… προφανής, αν και οι λόγοι για να ακολουθήσουμε μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση κερδίζουν έδαφος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να δείξει «σύνεση και υπευθυνότητα» στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ενώ θα δρομολογεί ταυτόχρονα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας.

Αναγκαία άλλη μια «σημαντική» αύξηση

Από την πλευρά του, υπέρ μίας ακόμη «σημαντικής» αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, τάσσεται ο Μάντις Μούλερ.

Ο πληθωρισμός - ρεκόρ του Οκτωβρίου έδειξε συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με τον Εσθονό τραπεζίτη που υπογράμμισε πως «είναι ξεκάθαρα απαραίτητο να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια».

«Πιστεύω ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου θα πρέπει να σημαίνει ακόμη μια σημαντική πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων» τόνισε μιλώντας στο Bloomberg από το Ταλίν υποστηρίζοντας άνοδο 50 ή 75 μονάδων βάσης.

Από τον Ιούλιο η ΕΚΤ έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια της κατά 200 μονάδες βάσης, πραγματοποιώντας την ταχύτερη σύσφιξη στην ιστορία της, ενώ οι αναλυτές περιμένουν η τράπεζα να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση της τον Δεκέμβριο κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση ΕΚΤ: «Κινδυνεύουν όλοι» - Ακρίβεια και ρεκόρ πληθωρισμού

Φυσικό αέριο: Το οριστικό σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή - Τι περιλαμβάνει

Τράπεζες: Προς το 1% τα επιτόκια των προθεσμιακών  - Το ελληνικό παράδοξο μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider