Τζορτζ (Fed): Όλο και δυσκολότερη η μείωση του πληθωρισμού χωρίς ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζορτζ (Fed): Όλο και δυσκολότερη η μείωση του πληθωρισμού χωρίς ύφεση
Όλο και πιο δύσκολο να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς ύφεση σύμφωνα με την πρόεδρο της Fed στο Κάνσας.

Ο πληθωρισμός κινδυνεύει να ενσωματωθεί στην οικονομία από την ισχυρή αγορά εργασίας, καθιστώντας δύσκολο για την Fed να τον αντιμετωπίσει χωρίς ύφεση, δήλωσε στη Wall Street Journal η Σίτι Έστερ Τζορτζ.

«Βλέπω μια αγορά εργασίας που είναι τόσο σφιχτή, δεν ξέρω πώς θα συνεχίσει να μειώνεται αυτό το επίπεδο πληθωρισμού χωρίς να έχουμε κάποια πραγματική επιβράδυνση, και ίσως έχουμε ακόμη και συρρίκνωση στην οικονομία για να φτάσουμε εκεί» υπογράμμισε η επικεφαλής της Fed του Κάνσας.

Xτες, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι βλέπει ελάχιστα σημάδια πως η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής επιβραδύνει τον πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.

«Το πιο ακριβό χρήμα δεν έχει ακόμη περιορίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα αρκετά ώστε να μειώσει σοβαρά τον πληθωρισμό. Προβλέπω ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να γίνει η πολιτική αρκετά περιοριστική ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% της Fed», εξήγησε σύμφωνα με το Reuters.

Δεν ανέφερε εάν τάσσεται υπέρ της επιβράδυνσης του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων όμως κατέστησε σαφές ότι η μάχη της Fed για να τιθασεύσει τις πιέσεις των τιμών δεν έχει τελειώσει και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται ακόμη και με τον κίνδυνο μιας ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης.

Αν και ο Μπόστιτς εκτίμησε ότι μια ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί, πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο σενάριο «θα προτιμηθεί από την εναλλακτική λύση» κατά την οποία ο πληθωρισμός μένει και ενσωματώνεται για τα καλά στην οικονομία. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά σημάδια» από το μέτωπο του πληθωρισμού, όπως η επιβράδυνση στην άνοδο των τιμών των αγαθών το τελευταίο τρίμηνο όμως «θα πρέπει να δούμε επιβράδυνση και στις υπηρεσίες και μέχρι τώρα δεν το έχουμε δει». «Αυτή τη στιγμή, η πρώτη δουλειά για τη FOMC είναι να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που είναι απαράδεκτα υψηλός» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση ΕΚΤ: «Κινδυνεύουν όλοι» - Ακρίβεια και ρεκόρ πληθωρισμού

Φυσικό αέριο: Το οριστικό σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή - Τι περιλαμβάνει

Goldman Sachs: Χρειάζονται περισσότερα για να αποτραπεί ένα «θερινό» ράλι στο φυσικό αέριο - Οι 2+1 κρίσιμοι παράγοντες

gazzetta
gazzetta reader insider insider