Γερμανία: Φόβοι για ενεργειακό μπλακάουτ - Σχέδια μέχρι και για... capital controls

Χρήστος Δοντάς
Μοιράσου το
Γερμανία: Φόβοι για ενεργειακό μπλακάουτ - Σχέδια μέχρι και για... capital controls
Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζονται οι γερμανικές αρχές.

Με τον φόβο ενός μπλακάουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και έλλειψης φυσικού αερίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι τράπεζες στη Γερμανία εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για επείγουσες παραδόσεις μετρητών σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ, για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η οποία έχει κληθεί να ορίσει έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν σε περίπτωση ανάγκης. Η Bundesbank είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, ενώ παράλληλα η λίστα περιέχει και την επιβολή capital controls.

Αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την προτεραιότητα πρόσβασης σε καύσιμα για εταιρείες που μεταφέρουν μετρητά, επισήμαναν πηγές στο Reuters, σχολιάζοντας ότι οι προετοιμασίες επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφότου η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου. Στις συζητήσεις, συμμετέχει η κεντρική τράπεζα, η BaFin -η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας- αλλά και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Βασική πρόνοια είναι να υπάρχει αρκετό απόθεμα ρευστού στις τράπεζες για τις ανάγκες των πολιτών. Διότι, αν υπάρξει μία γενικευμένη διακοπή ρεύματος που θα στερεί τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών με κάρτες, η μόνη ασφάλεια είναι τα ρευστά για να πληρώνει κάποιος τα αναγκαία, «τα ρευσά είναι το μόνον επίσημο μέσο συναλλαγής που θα μπορεί να λειτουργεί», λένε οι αρμόδιοι της γερμανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από τις τράπεζες, προετοιμασμένες πρέπει να είναι και οι εταιρείες που μεταφέρουν τα χρήματα στις αυτόματες ταμειακές μηχανές, οι οποίες χρειάζονται επίσης ενέργεια. Ενδεχομένως να επιβληθεί και ανώτατο όριο στις αναλήψεις.

Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς. Και αυτό διότι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με ορισμένους να μαζεύουν ακόμη και γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από το ευρώ πριν από δύο δεκαετίες. Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών πραγματοποιούνται με μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank που διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, έβγαζαν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως μέσω των ΑΤΜ.

Αν και οι γερμανικές αρχές δημοσίως υποτιμούν την πιθανότητα διακοπών ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακ άουτ και πώς αγωνίζονται να προετοιμαστούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το LNG-«θαύμα» της Γερμανίας

Σκρέκας: Η κυβέρνηση θα στηρίζει τα νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Αγωνία για κλιμάκωση της έντασης: «Ρωσικοί πύραυλοι» έπεσαν στην Πολωνία - Δύο νεκροί