Τζεντιλόνι: Για δύο συνεχή τρίμηνα η ύφεση στην Ευρωζώνη - 2% επιπλέον στο πληθωρισμό στο κακό σενάριο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Για δύο συνεχή τρίμηνα η ύφεση στην Ευρωζώνη - 2% επιπλέον στο πληθωρισμό στο κακό σενάριο
Στις προβλέψεις της Κομισιόν εκτιμάται πως η Γερμανία και η Σουηδία θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση για το 2023.

Τελευταία ενημέρωση: 13:30

Η Κομισιόν αναμένει ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης προς το τέλος του 2022 και τις αρχές του 2023, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ από τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, σημειώνεται πως στην οικονομία των κρατών του ευρώ και σε ορισμένα κράτη της Ένωσης θα υπάρξει συρρίκνωση για το δ' τρίμηνο του 2022 ενώ η συρρίκνωση της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί και για το α' τρίμηνο του 2022, εμπίπτοντας στο τεχνικό ορισμό της οικονομικής ύφεσης (δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας).

Όπως είπε ο Ιταλός αξιωματούχος παρουσιάζοντας τις προβλέψεις, «προσεγγίζουμε το τέλος ενός έτους όπου η Ρωσία έχει ρίξει τη βαριά σκιά ενός πολέμου στην ήπειρο μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η οικονομία της ΕΕ έχει δείξει μεγάλες αντοχές στα σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος. Ωστόσο, οι αυξημένες ενεργειακές τιμές και ο επίμονος πληθωρισμός έχουν αντίκτυπο και αντιμετωπίζουμε μια περίοδο σοβαρών προκλήσεων, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά».

Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε πως παρά την αναμενόμενη ήπια ύφεση στην οικονομία, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, το έλλειμμα, το χρέος και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν αναμένεται να επιδεινωθούν σημαντικά, ενδεχομένως και καθόλου.

Για δημοσιονομικούς κανόνες και ρήτρα διαφυγής

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης της ρήτρας διαφυγής (των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας), ο Επίτροπος προέταξε την ανάγκη γι συμφωνία στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Πρέπει να δουλέψουμε για μια συμφωνία στους δημοσιονομικούς κανόνες μας και όχι να παρατείνουμε τη ρήτρα διαφυγής. Αυτό είναι εκτός συζήτησης μέχρι στιγμής».

«Δεν σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη ρήτρα διαφυγής. Ήμουν ισχυρός υπέρμαχος του μέτρου. Αλλά, ποιος ξέρει; Δεν περιμέναμε τον πόλεμο όταν αποφασίσαμε την διάρκεια της ρήτρας. Όμως αυτή τη στιγμή είναι εκτός του σκεπτικού μας» ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι.

Πορεία της οικονομίας

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, αναμένεται ανάπτυξη της Ευρωζώνης, κατά 3,2% σε ετήσιο επίπεδο έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7% στο σύνολο του 2022.

Για το σύνολο του 2023, η Κομισιόν αναμένει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα παρουσιάσει μικρή ανάπτυξη, της τάξης του 0,3% (έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4% το επόμενο έτος) προτού επιταχυνθεί στο 1,5% για το 2024

«Ταβάνι» στον πληθωρισμό

Για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η Κομισιόν αναμένει πως θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του 2022, προτού αρχίσει να υποχωρεί από το επόμενο έτος.

Για το τρέχον έτος, η Επιτροπή αναμένει πως ο πληθωρισμός θα φτάσει το 8,5%, προτού υποχωρήσει στο 6,1% για το 2023 και στο 2,6% για το 202

Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι να υποχωρήσει στο 2%.

Ανεργίας και χρέος

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να φτάσει το 6,87% για το σύνολο του 2022, το 7,2% για το σύνολο του 2023 και το 7% για το σύνολο του 2024.

Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 93,6% για το 2022 προτού υποχωρήσει στο 92,3% για το 2023 και στο 91,4% για το 2024.

Εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας, αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, αύξησης του κόστους εισροών και επιβράδυνσης της ζήτησης, η ανάπτυξη των επενδύσεων είναι πιθανό να χάσει ρυθμό, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζεται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών αγαθών προβλέπεται να επιβραδυνθεί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το 2023.

Ο τουρισμός, ωστόσο, θα παραμείνει ισχυρός, καθώς ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει σημαντικά κέρδη από χώρες υψηλού εισοδήματος.

Σε Γερμανία και Σουηδία η μεγαλύτερη ύφεση

Στις προβλέψεις της Κομισιόν εκτιμάται πως η Γερμανία και η Σουηδία θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση για το 2023.

Και στις δύο χώρες αναμένεται συρρίκνωση κατά 0,6% για το σύνολο του επόμενου έτους, με την Επιτροπή να προβλέπει ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας 1,4% για το 2024 και ανάπτυξη της σουηδικής οικονομίας κατά 0,8% για το 2024.

Κίνδυνοι

Ο κ. Τζεντιλόνι παρουσίασε τους κινδύνους για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, λέγοντας πως οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι μια ενδεχόμενη ολική διακοπή ρωσικού αερίου στην ΕΕ σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο Επίτροπος είπε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα και 2% παραπάνω από τις τρέχουσες προβλέψεις της Κομισιόν στο εν λόγω σενάριο.

Ακόμα, ανέφερε πως αύξηση του κόστους ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

«Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας» πρόσθεσε ο κ. Τζεντιλόνι.

Ακόμα, ο κ. Τζεντιλόνι κατά την παρουσίαση των προβλέψεων ανέφερε για τα μέτρα στήριξης στην Ελλάδα πως είναι θετικό το γεγονός ότι το 2023 θα καλύπτονται από τα υπερκέρδη καθώς φέτος το κόστος τους είναι από τα πιο υψηλά ανά την ΕΕ περί το 2% του ΑΕΠ. Επισήμανε πως η Ελλάδα, καθώς και άλλα κράτη δεν επέλεξαν στοχευμένα μέτρα στο ενεργειακό πεδίο κάτι που δεν συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης και των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε πορεία ύφεσης η Βρετανία - Συρρίκνωση της οικονομίας για το γ' τρίμηνο, αλλά έρχονται και χειρότερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider