Σταϊκούρας: Στο 5% ο πληθωρισμός το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στο 5% ο πληθωρισμός το 2023
Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα το 2023», λέγοντας ότι θέλουμε ένα «σκαλοπάτι» από τρεις οίκους αξιολόγησης.

Στην περιοχή του 5% αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός το 2023, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο CEO Initiative Forum 2022.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η εκτίμηση είναι πως ο ρυθμός πληθωρισμού βάσει του Εν.ΔΤΚ θα κινηθεί στο 8,8% για το σύνολο του 2022 και 3% το 2023.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, σε έναν χρόνο έχουν πενταπλασιαστεί οι εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας (π.χ. άνοδος ΑΕΠ, ιστορικό επίπεδο επενδύσεων και εξαγωγών, συρρίκνωση ανεργίας), ωστόσο είπε ότι υπάρχουν και στοιχεία προβληματισμού, καθώς «όσο παρατείνεται η κρίση και αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος».

Παράλληλα, με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τους επερχόμενους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρώπη, απαιτείται «σύνεση, σωφροσύνη και υπευθυνότητα». Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μιας και «την τελευταία τριετία δεν έχω αποκλείσει τίποτα και όλα είναι πιθανά γιατί ζούμε σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε κοντά στην κοινωνία και θα είμαστε για όσο χρειαστεί», αλλά καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι «θα συνεχίσουμε στον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας» ενώ επεσήμανε πως «τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη».

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα το 2023», λέγοντας ότι θέλουμε ένα «σκαλοπάτι» από τρεις οίκους αξιολόγησης. Ανέφερε πέντε προϋποθέσεις για την απόκτηση της βαθμίδας, όπως π.χ. η συνεκτική και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. Είπε ότι εφέτος προσδοκάται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,7% του ΑΕΠ και το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί μεν το 2023 σε σχέση με εφέτος αλλά θα είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Εν κατακλείδι είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε αναταράξεις στο εξωτερικό», ενώ παρά την προεκλογική χρονιά το 2023, οι διεθνείς εταίροι πιστεύουν πως η χώρα θα συνεχίσει να ασκεί αξιόπιστη πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι νέοι κανόνες χρέους της ΕΕ – Δίνουν χρόνο, ευελιξία, αλλά με ενισχυμένο σύστημα επιτήρησης & κυρώσεων

Σταϊκούρας: Οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και της ανάπτυξης

Τράπεζες: Στο 6% - 6,5% ο δείκτης κόκκινων δανείων στο 9μηνο – Συνεχίζεται η μείωση παρά την κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider