Σχεδόν 1 στα 5 νοικοκυριά της Ελλάδας σε ενεργειακή φτώχεια, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχεδόν 1 στα 5 νοικοκυριά της Ελλάδας σε ενεργειακή φτώχεια, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στις χώρες της Ευρωζώνης, με τη χώρα μας να βρίσκεται πίσω μόνο από τη Λιθουανία (22,5%) και την Κύπρο (19,4%).

Ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης είχε η Ελλάδα το 2021, πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει επιδεινώσει κατά πολύ την ενεργειακή κρίση που διαπερνά το σύνολο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πίνακα της Statista (με στοιχεία της Eurostat για τα έτη 2019-2020), το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που δεν μπορούν να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους ανερχόταν στο 17,5%. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στις χώρες της Ευρωζώνης, με τη χώρα μας να βρίσκεται πίσω μόνο από τη Λιθουανία (22,5%) και την Κύπρο (19,4%).

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, «πρωταθλήτρια» στην αδυναμία των νοικοκυριών για επαρκή θέρμανση ήταν η Βουλγαρία, με 23,7%. Ο μέσος όρος της ΕΕ έφτασε το 6,9%.

Η πρωτιά στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών ανήκει στην Αλβανία, όπου το 35,8% των νοικοκυριών δεν μπόρεσαν να θερμάνουν επαρκώς το σπίτι τους τον περασμένο χρόνο, ενώ στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 20,3%.

Οι χώρες της Ευρώπης με τη χαμηλότερη κατάταξη στη σχετική λίστα ήταν η Ελβετία (0,2%) και η Νορβηγία (0,8%).

Θεωρείται δεδομένο πως όταν δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το 2022 θα παρουσιάσουν μια σαφώς επιδεινωμένη κατάσταση για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Βουτιά» 44% στη χονδρεμπορική τον Οκτώβριο – Τα μερίδια των προμηθευτών

Σκρέκας: «Ελλάδα και Βουλγαρία, παράγοντες ενεργειακής σταθερότητας στα Βαλκάνια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider