Fed: Τι αναμένουν σήμερα οι αγορές για τα επιτόκια - Ξεκίνησε το «ξεφόρτωμα» assets η BoE

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Τι αναμένουν σήμερα οι αγορές για τα επιτόκια - Ξεκίνησε το «ξεφόρτωμα» assets η BoE
Στους επενδυτικούς κύκλους «ποντάρουν» ευρέως πως ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα ξεκινήσει η «κατηφόρα» όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Με το «όπλο παρά πόδα» περιμένουν οι διεθνείς αγορές σήμερα την ανακοίνωση αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από την Fed, προεξοφλώντας σε ένα μεγάλο βαθμό πως θα σημειώσει την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια, πριν επιβραδύνει τον ρυθμό της κλείνοντας τελικά τον κύκλο τον Μάρτιο.

Στους επενδυτικούς κύκλους «ποντάρουν» ευρέως πως αυτή θα είναι και η τελευταία αυτού του μεγέθους αύξηση, και πως ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα ξεκινήσει η «κατηφόρα» όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

«Πιστεύουμε ότι κάνουν αυξήσεις μόνο για να φτάσουν στο τελικό σημείο. Πιστεύουμε ότι αυξάνουν κατά 75 μ.β. Πιστεύουμε ότι ανοίγουν την πόρτα σε μια επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο», δήλωσε στο CNBC ο Michael Gapen, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of America.

Ο Gapen επεσήμανε ότι αναμένει από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, να υποδείξει κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης της FOMC, ότι η Fed συζήτησε την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά δεν δεσμεύτηκε σε αυτό ενώ αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

«Η συνάντηση του Νοεμβρίου δεν είναι πραγματικά για τον Νοέμβριο. Είναι για τον Δεκέμβριο», τόνισε ο Gapen, ο οποίος εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο επίπεδο 4,75%-5% έως την άνοιξη, και αυτό θα είναι το τελικό της επιτόκιο. Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη θα αυξήσει το εύρος των επιτοκίων στο 3,75%-4%, από ένα εύρος από 0-0,25% τον Μάρτιο.

«Η αγορά είναι πολύ προσηλωμένη στο γεγονός ότι θα είναι 75 τον Νοέμβριο, 50 τον Δεκέμβριο, 25 την 1η Φεβρουαρίου και μετά πιθανώς άλλες 25 τον Μάρτιο», δήλωσε ο Julian Emanuel, της Evercore ISI. «Έτσι, στην πραγματικότητα, η αγορά πιστεύει ότι ήδη αυτό συμβαίνει, και από την άποψή μου, δεν υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα της συνέντευξης Τύπου του να είναι πιο τρελό από αυτό».

Καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, η οικονομία η οποία ήδη «μαστίζεται» από τα επίπεδα του πληθωρισμού με τον CPI να φτάνει το 8,2%, αρχίζει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Η αγορά κατοικίας κατρακυλά, καθώς ορισμένα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Το 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου ήταν στο 7,08% την εβδομάδα της 28ης Οκτωβρίου, από 3,85% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Freddie Mac.

Στην «άλλη όχθη» του Ατλαντικού, η BoE

Aπό την άλλη, η αγορά αναμένει ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αύριο, τη μεγαλύτερη άνοδό της από το 1989, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν πως θα δοθεί ένας βαρύς τόνος, καθώς βαθαίνει η προοπτική ύφεσης.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει σε υψηλό 40 ετών στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, η BoE προβλέπεταινα αυξάνει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού για όγδοη συνεχή φορά, αλλά η ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης και η σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να αμβλύνουν τις εκκλήσεις για πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Άλλωστε, η Τράπεζα της Αγγλίας την Τρίτη έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που ξεκίνησε την διαδικασία πώλησης assets που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος τόνωσης διάρκειας 13 ετών, παρέχοντας ένα παράδειγμα για το πόσο γρήγορα οι αγορές μπορούν να απομακρυνθούν από τις «διευκολυντικές» πολιτικές.

Η BoE διοργάνωσε δημοπρασία των πρώτων 750 εκατ. λιρών σε τίτλους μικρής διάρκειας που θέλησε να ξεφορτωθεί σαν μια πρώτη κίνηση αναστροφής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της οποίας στήριξε την οικονομία κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η BoE έλαβε προσφορές 2,44 δισ. στερλίνες για τους δημοπρατούντες βραχυπρόθεσμους τίτλους και είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που πουλά χρέος απευθείας στην αγορά.

Ενώ η QE έθεσε ένα «ταβάνι» στα επιτόκια της αγοράς, ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey ελπίζει ότι το αντίστροφό της, που ονομάζεται ποσοτική σύσφιξη, μπορεί να λειτουργήσει στο παρασκήνιο και να μην αφήσει την εστίαση στο βασικό επιτόκιο της BοE ως το κύριο εργαλείο διαχείρισης της νομισματικής πολιτικής.

Το συνολικό ύψος των συσσωρευμένων assets κατά την QE αγγίζει τα 838 δισ. στερλίνες.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ωρολογιακή βόμβα των «παραγώγων» στα ψιλά γράμματα της απόφασης της Fed για τα επιτόκια

Wall Street: «Κοκκίνισαν» οι δείκτες καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider