Η ωρολογιακή βόμβα των «παραγώγων» στα ψιλά γράμματα της απόφασης της Fed για τα επιτόκια

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ωρολογιακή βόμβα των «παραγώγων» στα ψιλά γράμματα της απόφασης της Fed για τα επιτόκια
Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες αφήνουν ανοικτό παράθυρο για μετριασμό της πολιτικής σύσφιξης στον ορατό ορίζοντα. Οι αυξήσεις επιτοκίων, ο πληθωρισμός και η «συζήτηση» για τα χρέη στο «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα. 

Στην αυριανή απόφαση της Fed που αφορά στην εκ νέου αύξηση των επιτοκίων, πέραν του ύψους της αύξησης θα υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα οποία είναι πολύ πιθανό να επιτρέψουν μια… γρήγορη, αλλά εξαιρετικά κρίσιμη ματιά στο μέλλον.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην εκτίμηση της Fed – προφανώς θα ακολουθήσει και η ΕΚΤ – για το πόσο γρήγορα η μέχρι σήμερα πολιτική της επηρεάζει την πορεία του πληθωρισμού και κατά συνέπεια, πόσο σύντομα θα επιβραδύνει την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Με άλλα λόγια για πόσο «ακόμα» θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος του χρήματος και θα το κάνει περισσότερο «δυσεύρετο» μειώνοντας την διαθέσιμη ρευστότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν δημοσιευθεί τελευταία στο Bloomberg η συγκλίνουσα άποψη των αγορών είναι ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων σχεδόν αγγίζουν το ψηλότερο σημείο τους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022.

Αυτό τροφοδοτεί τις προσδοκίες για επιβράδυνση της νομισματικής «σύσφιξης» μέσα στο 2023, γεγονός που θα επηρεάσει ασφαλώς θετικά τόσο την οικονομική δραστηριότητα η οποία διολισθαίνει σε ύφεση, όσο και τις αγορές, τόσο των ομολόγων όσο και των μετοχών.

Απέναντι στις εκτιμήσεις αυτές η Deutsche Bank δημοσίευσε πρόσφατα μία μελέτη χρησιμοποιώντας ένα πρωτοφανή όγκο δεδομένων, ιστορικών στοιχείων, μελετών, κ.λπ. που καταλήγει στο αντίθετο συμπέρασμα. Ότι δηλαδή η μείωση του πληθωρισμού είναι κάτι που αρχίζει να γίνεται «αισθητό» πολλούς μήνες μετά την κορύφωση των επιτοκίων και την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Λίγο πολύ η έρευνα συγκλίνει στην άποψη ότι ο πληθωρισμός αντίθετα από τις προαναφερθείσες προσδοκίες θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πολύ περισσότερο μάλιστα που η ενεργειακή κρίση δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Όπως επίσης και όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στις πληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της προσφοράς, αλλά και της ζήτησης (τα τελευταία στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο έδειξαν χαμηλή μεν ανάπτυξη 0,3 – 0,5%, αλλά όχι συρρίκνωση της οικονομίας) δείχνουν να μην έχουν εξαντλήσει την δυναμική τους…

Αν η έρευνα της DB έχει δίκιο, τότε οι προσδοκίες για μία «στροφή» στην νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών σε ένα ορατό ορίζοντα, θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο «λάθος», μόλις ένα χρόνο μετά το προηγούμενο, που έβλεπε τον πληθωρισμό ως «προσωρινό».

Η πίσω πλευρά της κατάστασης

Με αυτά τα δεδομένα τόσο οι αυριανές αποφάσεις της Fed όσο και οι επόμενες της ΕΚΤ, έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για το αν οι αυξήσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι πάλι 0,75% ή 0,50%, αλλά πολύ περισσότερο για το πως εκτιμούν την κατάσταση για την συνέχεια.

Ήτοι για το πως βλέπουν να έχει επηρεασθεί η εξέλιξη των τιμών από την αλλαγή στην νομισματική τους πολιτική.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας εξ ίσου σημαντικός αν όχι περισσότερο, ο οποίος αφορά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιξης, τόσο στο κόστος του χρήματος, όσο και στην συρρίκνωση της ρευστότητας, οδηγεί σε ασφυξία κυριολεκτικά μία τερατώδους μεγέθους αγορά, εκείνη των παραγώγων συμβολαίων ασφαλίστρων κινδύνου χρέους.

Το μέγεθός της ξεπερνά λόγω της πρωτοφανούς συσσώρευσης χρέους – μέσω των QE – κάθε προηγούμενο πιθανό κίνδυνο ιδιαίτερα μετά το 2008.

Πρόκειται για τα δεκάδες τρισ. δολαρίων και Ευρώ του QE, έχουν μοχλευθεί δεκάδες φορές μέσα στο τραπεζικό σύστημα και ακόμα περισσότερο στο «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα…

Η απόσυρση της ρευστότητας από την Fed και την ΕΚΤ ασκεί ακραία πιστωτική πίεση στο χρέος αυτό σε όλες του τις μορφές και όχι μόνο σ’ αυτή των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που έτσι κι αλλιώς είναι σαν μέγεθος «χρέος νάνος» μπροστά σ’ εκείνο.

Στην πρόσφατη περιπέτεια – που δεν έχει ακόμα λήξει – της Βρετανίας, μπορεί να δει κανείς αυτή την «ωρολογιακή βόμβα» να κάνει ακόμα τικ – τακ, πίσω από την άρον – άρον απόφαση της BoE να διακόψει (δοκιμαστικά) προσωρινά την νομισματική της πολιτική.

Αυτή η… ανομολόγητη πλευρά των συνεπειών της νομισματικής σύσφιξης είναι ίσως πολύ ισχυρός λόγος για να επηρεάσει τις μελλοντικές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του πληθωρισμού…

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο «προσέχει» η ΕΚΤ σε όσα... λέει

Η Γερμανία, κόντρα στην Ουάσιγκτον, «ακολουθεί» την διαδρομή του «χρυσού» προς την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider