Νοτ (ΕΚΤ): Υπέρ νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νοτ (ΕΚΤ): Υπέρ νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο
Σύμφωνα με τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη, θα ήθελε να κυμανθεί μεταξύ 50 και 75 μονάδων βάσης.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ολλανδός Κλάας Νοτ, θα ευνοούσε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, αν και τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση, αναφέρει το Bloomberg.

Μια τρίτη αύξηση «θα ήταν δυνατή, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε», είπε ο Νοτ σε μια συνέντευξη του στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof την Κυριακή. «Έχουμε ακόμη έξι εβδομάδες μπροστά μας και υπάρχουν ακόμη πολλοί οικονομικοί αριθμοί που προκύπτουν».

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος είναι από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους της ευρωζώνης, είπε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται ακόμη σε μια φάση επαναφοράς του κόστους δανεισμού σε ουδέτερο επίπεδο - ένα επίπεδο στο οποίο ούτε τονώνουν, αλλά ούτε περιορίζουν την οικονομία.

«Για αυτό χρειαζόμαστε όντως και τη συνάντηση του Δεκεμβρίου», είπε και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τα επιτόκια».

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 1,5% - το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία. Αλλά με την Ευρώπη να κινδυνεύει από ύφεση, οι αξιωματούχοι απέσυραν μια προηγούμενη αναφορά που ήθελε τις αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχίζοντας για αρκετό διάστημα, λέγοντας απλώς ότι αναμένουν το κόστος δανεισμού να αυξηθεί «περαιτέρω».

«Νομίζω ότι η ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή», είπε ο Νοτ. «Πρέπει να πω ότι στην περίπτωση της Ολλανδίας, πρέπει να ρωτήσουμε πόσο κακό είναι πραγματικά».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Παρασκευή αποκάλυψαν νέα ρεκόρ για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν υψηλό όλων των εποχών 10,3% για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η μέτρηση της ίδιας της Ολλανδίας - προγραμματισμένη επίσης για αύριο - αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 17% του περασμένου μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider