Περιορισμένες οι δυνατότητες για μέτρα στήριξης - Τα ορόσημα για τις επόμενες αποφάσεις και ο παράγοντας «υπερκερδών»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορισμένες οι δυνατότητες για μέτρα στήριξης - Τα ορόσημα για τις επόμενες αποφάσεις και ο παράγοντας «υπερκερδών»
Ο τελικός απολογισμός των πιθανών υπερκερδών προμηθευτών. Τι θα κρίνει το Diesel κίνησης, μικρά τα περιθώρια. Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και οι… αναβαλλόμενες αποφάσεις των Βρυξελλών. Με φόντο το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού και τα στοιχεία για τα έσοδα Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση μετά τη δρομολογημένη πλέον (σ.σ. οι ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο, 9:30 πμ) παρέμβαση το ρεύμα για τα τιμολόγια Νοεμβρίου, ετοιμάζεται για βάζει ένα προσωρινό «stop» στις κινήσεις στήριξης της αγοράς. Και τούτο για να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης αλλά και των πολύ περιορισμένων -σύμφωνα με πληροφορίες- δημοσιονομικών δυνατοτήτων που αυτήν την στιγμή υπάρχουν.

Το κλίμα άλλωστε το μετέφερε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πολιτική επιστροφής στην κοινωνία του μερίσματος της ανάπτυξης. Πρόσθεσε όμως ότι δεν πρόκειται - σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο - να δεχθεί καμιά απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος και για το 2023.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η διάθεση ενός τρίτου fuel pass (σ.σ. όπως έγινε απολύτως ξεκάθαρο και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κ.κ. Γεραπετρίτη και Σταϊκούρα) δεν συζητείται καν σε κυβερνητικό επίπεδο. Αλλά και στο θέμα της μιας νέας παρέμβασης το πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις μεταφέρονται χρονικά για αρκετές μέρες και μάλιστα με πολύ μικρές πιθανότητες να καταλήξουν σε μία θετική γνωμοδότηση. Και τούτο γιατί προς το παρόν, ακόμα και αν κριθεί ότι πρέπει να γίνει η εν λόγω κίνηση, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, τα περιθώρια στον προϋπολογισμό είναι τόσο μικρά (σ.σ. ενδεχομένως κάτω των 30 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα) που πολύ δύσκολα θα κάνουν μία «διαφορά» στην τελική τιμή που βλέπει ο καταναλωτής. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα επανεξεταστεί τις επόμενες μέρες, ανάλογα και με την πορεία των τιμών αλλά και των δημοσιονομικών δεδομένων.

Τα υπερέσοδα

Παράλληλα, επιχειρείται να φανεί ποια είναι η κατάσταση στο πεδίο τη νέας «γενιάς» υπερεσόδων των εταιρειών προμήθειας, η ανάκτηση των οποίων θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του έτους (σ.σ. για να εγγραφούν ως έσοδα φέτος). Ο λόγος για ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο ενεργειακό πακέτο για το ρεύμα - αέριο και προβλέπει ότι προς το τέλος κάθε χρόνου θα γίνεται ο απολογισμός του πώς λειτουργεί το σύστημα επιδοτήσεων που αποφασίζει κάθε μήνα να παρέχει η κυβέρνηση στους προμηθευτές. Αν λοιπόν φανεί πως κάποιους μήνες δημιουργούνται υπερέσοδα, αυτά θα πρέπει να ανακτηθούν. Ωστόσο μία πρώτη εικόνα που υπάρχει, δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες, πως όποια κέρδη κάποιων μηνών αντισταθμίστηκαν από «ζημιά» κάποιους άλλους μήνες. Αν αυτή η εικόνα διατηρηθεί, τότε και από αυτό το πεδίο πιθανόν να μην προκύψει πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο.

Η κυβέρνηση περιμένει επίσης τις επόμενες μέρες τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της αγοράς, κυρίως της τουριστικής, με την κατάθεση των δηλώσεων ΦΠΑ από εταιρίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Ο λόγος για στοιχεία τα οποία αναμένεται να δείξουν αν ο αυξημένος τζίρος που καταγράφεται τους προηγούμενους μήνες οδηγεί και σε άνοδο των εσόδων στα κρατικά ταμεία. Επίσης θα φανεί και η πορεία των εσόδων από τους άμεσους φόρους.

Τα στοιχεία είναι σημαντικά ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν για τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος προφανώς θα λάβει υπόψη του και τις συστάσεις που θα απευθύνει η Κομισιόν μέσα στο Νοέμβριο (με βάση το Προσχέδιο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες). Με την συμφωνία στο πεδίο της κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην αγορά ενέργειας να αναμένεται πλέον μετά… εορτής (σ.σ. στις 24/11 δόθηκε το επόμενο ραντεβού), αλλά και με τις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις για τον μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων να υπολογίζονται πως θα γίνουν την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ: Στα 12,9 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των επιδοτήσεων για ρεύμα-αέριο το 2023– 400 εκατ. από κρατικό χρήμα

Το Ευρώ απέναντι σε νέα απειλή - Πέραν του πληθωρισμού και των επιτοκίων της Fed

Δάνεια με επιτόκιο 1,5% και εισοδηματικό «κόφτη» τα 10.000 ευρώ - Τι περιλαμβάνει το στεγαστικό πρόγραμμα για νέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider