ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος στις 24 Νοεμβρίου για την έγκριση των νέων μέτρων για την ενεργειακή κρίση - «Αγκάθι» το πλαφόν στο αέριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος στις 24 Νοεμβρίου για την έγκριση των νέων μέτρων για την ενεργειακή κρίση - «Αγκάθι» το πλαφόν στο αέριο
Σε σχεδόν έναν μήνα θα γίνει νέα Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με σκοπό να βρεθεί πολιτικά κοινός τόπος και να «κλειδώσει» η θέσπιση των νέων μέτρων προστασίας.

Στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα Έκτακτη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας για την ενεργειακή κρίση, με στόχο την έγκριση των νέων μέτρων που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό τον οποίο πρότεινε πρόσφατα η Κομισιόν, ως «πακέτο» πρωτοβουλιών για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τη Σύνοδο συγκάλεσε η Τσεχική προεδρία, ενώ από τις δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, διαφάνηκε πως το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub (TTF), το οποίο περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο Κανονισμό, εξακολουθεί να διχάζει τους «27».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ζόζεφ Σικέλα, επισήμανε πως υπάρχει ισχυρή συμφωνία για κοινές αγορές αερίου αλλά και στήριξη του «δυναμικού πλαφόν» στις ενδοημερήσιες αυξομειώσεις των τιμών των προθεσμιακών προϊόντων ρεύματος και αερίου.

Επίσης, στη Σύνοδο οι Ευρωπαίοι υπουργοί άναψαν τo «πράσινο φως» και για την επέκταση των συμφωνιών αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, για τον ανεφοδιασμό με αέριο σε έκτακτες περιπτώσεις των χωρών που μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επάρκειας. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο κ. Σικέλα, από τους ομολόγους του εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για το πλαφόν στο TTF. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως, υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις από χώρες για την επίδραση του μέτρου στην ασφάλεια εφοδιασμού.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, υπονόησε πως ενδεχομένως για το πλαφόν να μην υπάρξει συμφωνία ούτε τον Νοέμβριο, με συνέπεια να παραπεμφθεί σε επόμενη Σύνοδο τον Δεκέμβριο. Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι είναι ανάγκη να θεσπισθεί το εν λόγω μέτρο, ώστε να υπάρχει σε εφεδρεία για να ενεργοποιηθεί, στην περίπτωση που στο μέλλον υπάρξει νέο ανοδικό ράλι στις τιμές του αερίου, για να περιορίσει τις ανατιμήσεις.

Με τη σειρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, υπογράμμισε πως στο χρονικό διάστημα μέχρι τη νέα έκτακτη Σύνοδο, η Κομισιόν θα εργαστεί για την επεξεργασία του τρόπου εφαρμογής του πλαφόν στο TTF, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια τροφοδοσίας με αέριο. Πρόσθεσε, δε, πως το μέτρο σχεδιάζεται ώστε να τεθεί σε εφαρμογή σε έκτακτες συνθήκες και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Στην Επίτροπο τέθηκε ακόμη η ερώτηση για την εναλλακτική προοπτική εφαρμογής πλαφόν στο αέριο ειδικά για ηλεκτροπαραγωγή, με αφορμή το σχετικό non paper που συνέταξαν οι Βρυξέλλες, με την ίδια να απαντά πως για τη συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει εξασφαλισθεί η απαραίτητης κλίμακας ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να συμπεριληφθεί από τις Βρυξέλλες σε προτεινόμενο Κανονισμό.

Σκρέκας: Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, κατά την παρέμβαση του ανέδειξε την ανάγκη να εξειδικευθούν, εντός των επόμενων ημερών, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πράγας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον μηχανισμό των κοινών αγορών, μέσω της πλατφόρμας ενιαίας αγοράς φυσικού
αερίου, ενώ εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθέσει στον Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER) τον καθορισμό ενός εναλλακτικού δείκτη τιμών για τις εισαγωγές LNG.

«Οι μεγάλες μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές του φυσικού αερίου και το TTF οφείλονται στο ότι οι αγορές προεξοφλούν το γεγονός ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση και θα επιβάλλει πλαφόν. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, καθώς έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η επάρκεια εφοδιασμού της Ε.Ε., χάρη στην ταχύτατη πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου που έχουν ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 90%. Κρίνουμε, επίσης, ως πολύ θετικό το μέτρο της επιβολής ‘‘κόφτη’’ που θα περιορίσει την ενδοημερησία μεταβλητότητα των τιμών στο TTF, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο κερδοσκοπίας» σημείωσε.

Τέλος, συμφωνήθηκε η κοινή θέση του Συμβουλίου για την αναθεώρηση της πρότασης για την Ενεργειακή Απόδοση των κτιρίων (EPBD), ως μέρος της δέσμης μέτρων «Fit for 55», που θέτει το φιλόδοξο όραμα για την απαλλαγή του κτιριακού αποθέματος από τις εκπομπές CO2 έως το 2050.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του Συμβουλίου, δεδομένου ότι αναγνωρίζει τις εθνικές ιδιαιτερότητες και παρέχει στα κράτη μέλη την απαραίτητη ευελιξία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού τους αποθέματος. Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της, με την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το «Εξοικονομώ 2021» για τα νοικοκυριά και το «Ηλέκτρα», για τον Δημόσιο Τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η Ευρώπη γεμίζει τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο εν μέσω των ρωσικών «εκβιασμών»

Μητσοτάκης: Θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους

Η Fed συνεχίζει να εξάγει... πληθωρισμό και ύφεση - Η αντίδραση της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider