Κνοτ (ΕΚΤ): Υποτιμάται ο κίνδυνος του πληθωρισμού - Θα αυξηθούν τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): Υποτιμάται ο κίνδυνος του πληθωρισμού - Θα αυξηθούν τα επιτόκια
Η υποβάθμιση των πληθωριστικών κινδύνων από τις αγορές ανησυχεί για τον Ολλανδό τραπεζίτη, Κλας Κνοτ που προεξοφλεί άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κλας Κνοτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αγορές φαίνεται να υποτιμούν τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος από ό,τι προβλέπουν τα μοντέλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντική πιθανότητα ο πληθωρισμός το 2024 να είναι υψηλότερος από 2,3% που υπολογίζει η ΕΚΤ και οι αγορές δεν φαίνεται να υπολογίζουν καθόλου αυτόν τον κίνδυνο. «Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό κλίνουν προς τα πάνω. Αλλά δεν ξέρω πόση προσοχή δίνεται σε αυτή την προειδοποίηση» υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ξανά σημαντική αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της στο τέλος του μήνα. «Όλα τα πρόσφατα δεδομένα καθιστούν σαφές ότι δεν είναι η ώρα να επιβραδύνουμε. Αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πόσο μεγάλο πρέπει να είναι αυτό το βήμα» εξήγησε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κρατική στήριξη στα νοικοκυριά στη μάχη τους απέναντι στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. «Εάν η στήριξη όπως αυτή που παρέχεται στη Γερμανία και την Ολλανδία γίνει το πρότυπο για όλες τις χώρες, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω», σημείωσε.

Η Γερμανία επικρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από άλλες χώρες της ΕΕ για την ανακοίνωση ενός πακέτου περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώγια την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση του ενεργειακού κόστους το 2023 και το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Άνοδος 12% τον Σεπτέμβριο - Εκτίναξη τιμών 332% στο φυσικό αέριο

Eurobank: Χρηματοδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις για επενδύσεις & βιώσιμη ανάπτυξη

DZ Bank: Το ορόσημο της Ελλάδας και οι κλυδωνισμοί στα ελληνικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider