Πληθωρισμός ή ύφεση; Και τα δύο... λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός ή ύφεση; Και τα δύο... λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Και πληθωρισμός και ύφεση το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με το 1/3 της οικονομίας του πλανήτη σε ύφεση. Αλλά οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων... ότι και να γίνει.

Το 2023 θα είναι μια χρονιά που δεν έχουμε ξαναζήσει... Λίγο πολύ αυτή είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ και το γιατί και πώς θα εξηγηθεί στην επικείμενη Ετήσια Σύνοδό του στην οποία θα επανεκτιμηθεί «προς τα κάτω» - για πολλοστή φορά φέτος- η πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία λόγω πληθωρισμού και ύφεσης θα «χάσει» περί τα 3 τρισ. δολάρια. Για το ΔΝΤ η εκτίμηση είναι ότι η απώλεια αυτή για τα επόμενα τρία χρόνια θα ξεπεράσει τα 4 τρισ. δολ. Η ακρίβεια βέβαια των μεγεθών αυτών ενέχει μεγάλες ελαστικότητες, αν σκεφτεί κανείς πως οι αιτίες στις οποίες αποδίδεται πολύ απέχουν από το να είναι επακριβώς προσδιορισμένες...

Εκείνο που είναι βέβαιο, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2023. Η νέα πρόβλεψη παρ' ότι αναθεωρημένη προ τα κάτω τρεις φορές μέχρι σήμερα, θα είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα...

Κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ, το 2023 το 1/3 των οικονομιών του πλανήτη θα βρίσκεται σε ύφεση.

Η ίδια δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2023 (από 2,9%) θα μειωθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν δημοσιευτούν οι Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, ενώ οι εκτιμήσεις στο 3,2% για το 2022 θα παραμείνουν αμετάβλητες. Η εκτίμηση της κ. Γκεοργκίεβα είναι ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε «επίμονα» υψηλός και κατά συνέπεια οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται αποφασιστικά με αυξήσεις επιτοκίων, ακόμη και αν η οικονομία επιβραδύνεται.

Επειδή όμως η γραμμή αυτή των Κεντρικών Τραπεζών μπορεί να υπονομευθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές, το ΔΝΤ παρατηρεί πως τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση στις υψηλές τιμές της ενέργειας, θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά. Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι «ενώ η νομισματική πολιτική βάζει φρένο, δεν πρέπει η δημοσιονομική πολιτική να πατάει γκάζι. Αυτό θα προκαλούσε έναν πολύ σκληρό και επικίνδυνο ανταγωνισμό...».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – η Ευρώπη, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες – επιβραδύνουν τώρα, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση για εξαγωγές από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που έχουν ήδη πληγεί σκληρά από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Η κ. Γκεοργκίεβα επιβεβαίωσε ότι τα υψηλά επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες και το ισχυρό δολάριο έχουν προκαλέσει εκροές κεφαλαίων ιδιαίτερα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες προκαλώντας ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές εντάσεις.

Κατά το ΔΝΤ, οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν την νομισματική σύσφιξη αλλά με ένα ισορροπημένο τρόπο. «Το κόστος ενός λάθους μπορεί να είναι τεράστιο» είπε. «Η μη επαρκής αυστηροποίηση θα προκαλούσε την εδραίωση του πληθωρισμού και αυτό θα απαιτούσε πολύ υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην ανάπτυξη και τους ανθρώπους...».

Την ίδια στιγμή, βέβαια «μια υπερβολική και γρήγορη "σύσφιξη" της νομισματικής πολιτικής και συγχρονισμένη μεταξύ των χωρών θα μπορούσε να ωθήσει πολλές οικονομίες σε παρατεταμένη ύφεση...».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι αγορές είναι επιφυλακτικές για επανάληψη του σκηνικού «Lehman Brothers» στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ύφεση και υψηλό πληθωρισμό αναμένει η Γερμανία για το 2023

Η ΕΚΤ ανησυχεί για «κύμα» πτωχεύσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider