ΟΟΣΑ: «Κόβει» την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Σε ύφεση η Γερμανία το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: «Κόβει» την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Σε ύφεση η Γερμανία το 2023
Το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2023 θα είναι κατά 2,8 τρισ. δολάρια μικρότερο, μια απώλεια που αντιστοιχεί στο μέγεθος της οικονομίας της Γαλλίας.

Τελευταία ενημέρωση: 12:20

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας πως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μπορούν να «σπρώξουν» τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου σε ύφεση.

Στην έκθεση για τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% για το επόμενο έτος, όταν στην προηγούμενη έκθεση του (τον Ιούνιο) προέβλεπε πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2023.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2023 θα είναι κατά 2,8 τρισ. δολάρια μικρότερο σε σχέση με τις προβλέψεις που έκανε ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η απώλεια αυτή αντιστοιχεί στο μέγεθος της οικονομίας της Γαλλίας.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, δήλωσε ότι «η παγκόσμια οικονομία χάνει το momentum, εν μέσω της αδικαιολόγητης, άδικης και παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει "βαλτώσει" σε πολλές χώρες και οι οικονομικοί δείκτης δείχνουν μια ευρεία επιβράδυνση».

Ευρωζώνη

Για την Ευρωζώνη, ο Οργανισμός προβλέπει πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα φτάσει το 0,3% για το 2023, έναντι της εκτίμησης του Ιουνίου για ανάπτυξη 1,6% το επόμενο έτος. Αυτό υποδηλώνει πως τα 19 κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα παρουσιάσουν ύφεση για ένα μέρος του 2023, με τουλάχιστον δύο τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα μειωθεί στο 6,2% από 8,1% φέτος.

Για τη Γερμανία, που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές, αναμένεται ύφεση 0,7% το 2023 έναντι εκτίμησης για ανάπτυξης 1,7% τον Ιούνιο.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως περαιτέρω διαταράξεις στις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα κατά ένα επιπλέον 1,25% και αυξάνοντας τον πληθωρισμό κατά επιπλέον 1,5%, ωθώντας περισσότερες χώρες σε ύφεση για το σύνολο του 2023, ενώ η ανάπτυξη θα εξασθενίσει και το 2024.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος είναι ήδη πολύ υψηλές και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στην περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις στην Ευρώπη. Τέτοιες ελλείψεις θα μπορούσαν να προκύψουν αν δεν υλοποιηθούν στην αναμενόμενη έκταση οι προμήθειες ενέργειας εκτός της ΕΕ ή αν η ζήτηση του αερίου είναι εξαιρετικά μεγάλη λόγω ενός βαρύ χειμώνα», αναφέρει η έκθεση.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 50% από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 10% και των λιπασμάτων κατά 25%.

ΗΠΑ και Κίνα

Για τις ΗΠΑ, ο Οργανισμός αναμένει πως η ανάπτυξη της οικονομίας το 2023 θα διαμορφωθεί σε 0,5% έναντι ανάπτυξης 1,5% για το 2022. Στην έκθεση του Ιουνίου, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 2,5% το 2022 και 1,2% για το 2023.

Στην Κίνα, αναμένεται ανάπτυξη 3,2% για το 2022 και 4,7% για το 2023, όταν στην έκθεση του Ιουνίου προβλεπόταν ανάπτυξη 4,4% και 4,9% αντίστοιχα.

Επιτόκια και μέτρα στήριξης

Σχολιάζοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις, «βλέποντας» πως τα βασικά επιτόκια των ισχυρών τραπεζών θα ξεπεράσουν το 4% για το 2023.

Για το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 1,25%, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 4% το 2023, ενώ εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα περιθώρια ευελιξίας στην επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της και λήγουν, ώστε να περιορίσει τον χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό στην Ευρωζώνη.

Ακόμα, ο Οργανισμός υποστηρίζει πως τα μέτρα των κυβερνήσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών πρέπει να είναι στοχευμένα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη και να είναι προσωρινά ώστε τα κόστη να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα και να μην αυξήσουν τα χρέη για τη μετά της πανδημίας του κορονοϊού εποχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ifo: Μεγάλη πτώση για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία - «Αντιμέτωπη με ύφεση η οικονομία»

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η στερλίνα

Σε χαμηλές πτήσεις το ευρώ μετά το ιταλικό εκλογικό αποτέλεσμα, περιορισμός των απωλειών στη στερλίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider