Πετρέλαιο: Μικρός ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΠΕΚ+ παρά τα παιχνίδια εντυπώσεων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Μικρός ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΠΕΚ+ παρά τα παιχνίδια εντυπώσεων
Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ δεν είχαν τον αναμενόμενο αντίκτυπο στην αγορά.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αποσύρει 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από την παγκόσμια αγορά είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις τιμές και λειτούργησε περισσότερο ως μέρος ενός παιχνιδιού εντυπώσεων το οποίο επιτρέπει στο καρτέλ να «πειράζει» τις τιμές όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση και η δυσπιστία της αγοράς ως προς το αν τελικά οι πραγματικές περικοπές του ΟΠΕΚ+ θα είναι 2 εκατομμύρια βαρέλια λειτούργησαν ως αντίρροπες δυνάμεις στις αυξητικές τάσεις των διεθνών τιμών.

«Η αγορά δεν ενθουσιάστηκε, καθώς οι πραγματικές περικοπές θα μπορούσαν να είναι οι μισές από αυτές που έχουν δηλωθεί», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Velandera Energy Partners, Manish Raj. Η Goldman Sachs προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας τις πραγματικές περικοπές παραγωγής σε μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως λόγω του χάσματος μεταξύ των στόχων και της παραγωγής.

Πράγματι, ο ΟΠΕΚ+ έχει υποβαθμίσει τους δικούς του στόχους παραγωγής εδώ και μήνες, με τον Αύγουστο να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό οδήγησε ορισμένους αναλυτές να θεωρήσουν ότι η μείωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε στη συνάντηση της Τετάρτης αποτελεί περισσότερο μια προσπάθεια να τεθούν οι στόχοι πιο κοντά στην πραγματική παραγωγή παρά οτιδήποτε άλλο.

Μέχρι να καταστεί σαφές εάν ο ΟΠΕΚ+ θα μειώσει την πραγματική παραγωγή ή θα «πειράξει» τους στόχους, το ράλι τιμών που προβλεπόταν πριν από τη συνεδρίαση στη Βιέννη δείχνει να αναβάλλεται. Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος καθώς πιέσεις στις τιμές ασκούν ο φόβος μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, η ύφεση που προδιαγράφεται σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου όπως είναι η Γερμανία, ο χειμερινός καιρός και οι πιθανές προσπάθειες από την Κίνα να χαλαρώσει τα lockdown για τον Covid-19, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν την αστάθεια από την πλευρά της ζήτησης. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να σχεδιάζουν την αναπλήρωση των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης αργού πετρελαίου της χώρας όταν η τιμή του πετρελαίου πέσει, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος ενέργειας του Λευκού Οίκου Άμος Χόχσταϊν.

Όπως είναι γνωστό, το Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος πήρε την απόφαση να απελευθερώσει ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, ενώ η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε για να καλύψει τη ζήτηση, με σκοπό τη μείωση των τιμών. Οι αποσύρσεις έπρεπε να διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά ένα μέρος της τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο - τον μήνα που ο ΟΠΕΚ + πιθανότατα θα δει την παραγωγή του να μειώνεται κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Όλοι αυτοί οι «αντίθετοι» άνεμοι είναι πιθανό να θέσουν ανώτατο όριο σε οποιεσδήποτε αυξήσεις τιμών, εκτός εάν η προσφορά συρρικνωθεί σημαντικά.

Προς τα που οδεύουν οι τιμές του πετρελαίου

Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για το τέταρτο τρίμηνο στα 110 δολάρια το βαρέλι μετά από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ και σημείωσε ότι η μείωση θα μπορούσε να ωθήσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να συντονίσει την αποδέσμευση των αποθεμάτων. Η Morgan Stanley είπε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει την πορεία του αργού στα 100 δολάρια.

«Παρά τις ανησυχίες για τη ζήτηση, ο συνδυασμένος αντίκτυπος της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και του εμπάργκο της ΕΕ στην παραγωγή της Ρωσίας υποδηλώνει μια πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου μελλοντικά», γράφουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Morgan Stanley. «Με τα αυστηρότερα ισοζύγια μας, υποπτευόμαστε ότι το Brent θα οδηγηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε πριν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Άνοδος για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση ελέω OPEC+ - Σε υψηλό μήνα το brent

ΕΕ: Απαιτείται περισσότερη δουλειά για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αέριο: Οι αστερίσκοι της Ελλάδας στα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider