Λαγκάρντ: Συνέχεια στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για «αρκετούς» μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Συνέχεια στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για «αρκετούς» μήνες
Η Γαλλίδα αξιωματούχος παραδέχθηκε πως η ΕΚΤ έκανε λάθος σε αρκετές από τις προβλέψεις της για τα οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει με την αύξηση των βασικών της επιτοκίων, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, για «αρκετούς» μήνες ακόμα, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «δείχνοντας» πως η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας δεν πρόκειται να ανακοπεί άμεσα.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η Γαλλίδα αξιωματούχος δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε αυξάνουμε τα επιτόκια για τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις» της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ.

Η ίδια παραδέχθηκε πως η ΕΚΤ έκανε λάθος σε αρκετές από τις προβλέψεις της για τα οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν -κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ- ανέφερε πως «χρειαζόμαστε μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, κατά 0,75%, 0,50% ή κάτι άλλο. Οι εμπροσθοβαρεις αυξήσεις των επιτοκίων είναι ακόμα ενδεδειγμένες» είπε ο Ρεν, σύμφωνα με το Reuters, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν με τη φράση «κάτι άλλο» εννοεί μία αύξηση ακόμα και κατά 100 μονάδες βάσης.

«Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, ήμουν υπέρ της σταδιακής σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής, αλλά αυτή τη στιγμή διαπιστώνω πως υπάρχει ισχυρότερη βούληση για αποφασιστική δράση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, ο οποίος συγκαταλέγεται στο μετριοπαθές μπλοκ των 25 μελών του δσ της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, η Eurostat ανακοινώνει τα προκαταρκτικά στοιχεία της για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 9,1% για τον Αύγουστο, την ώρα που η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό του στα επίπεδα του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση για το πετρέλαιο καθώς ενισχύονται οι φόβοι για μείωση της ζήτησης

Φυσικό αέριο: Νέο ράλι για τις τιμές στην Ευρώπη, μετά από τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider