Ρεν (ΕΚΤ): Χρειαζόμαστε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο - Ίσως και κατά 1%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεν (ΕΚΤ): Χρειαζόμαστε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο - Ίσως και κατά 1%
Υπέρ μίας «γενναίας» αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Οκτωβρίου τάχθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν.

Υπέρ μίας «γενναίας» αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Οκτωβρίου τάχθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, καθώς εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει γρήγορα τα επιτόκια με στόχο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Χρειαζόμαστε μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, κατά 0,75%, 0,50% ή κάτι άλλο. Οι εμπροσθοβαρείς αυξήσεις των επιτοκίων είναι ακόμα ενδεδειγμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν με τη φράση «κάτι άλλο» εννοεί μία αύξηση ακόμα και κατά 100 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της, με τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής που έχει καταγραφεί στα χρονικά, ωστόσο ο πληθωρισμός απέχει ακόμη αρκετά από την κορύφωσή του.

«Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, ήμουν υπέρ της σταδιακής σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής, αλλά αυτή τη στιγμή διαπιστώνω πως υπάρχει ισχυρότερη βούληση για αποφασιστική δράση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, ο οποίος συγκαταλέγεται στο μετριοπαθές μπλοκ των 25 μελών του δσ της ΕΚΤ.

Αν και το ουδέτερο επιτόκιο δεν είναι μία ξεκάθαρα καθορισμένη έννοια, οικονομολόγοι θεωρούν ότι κινείται μεταξύ του 1,5% και του 2%. «Κατά την άποψή μου, θα κινηθούμε προς το εύρος του ουδέτερου επιτοκίου τα Χριστούγεννα. Όταν φθάσουμε εκεί, θα δούμε αν υπάρχει λόγος να κινηθούμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε ο Ρεν.

Οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξάνεται στο 2% στο τέλος του έτους και στη συνέχεια στο 3% την άνοιξη του 2023.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως η Τράπεζα θα συνεχίσει με την αύξηση των βασικών της επιτοκίων, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, για «αρκετούς» μήνες ακόμα, «δείχνοντας» πως η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας δεν πρόκειται να ανακοπεί άμεσα.

«Θα συνεχίσουμε αυξάνουμε τα επιτόκια για τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις» της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ, σημείωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ ανέφερε πως «έχω να πω ότι οι 75 μ.β. είναι πολύ καλές (στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου) για τη διατήρηση του ρυθμού σύσφιξης, αλλά πρέπει να περιμένουμε και τα νεότερα στοιχεία».

Τέλος, ο Κάζιμιρ σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία στο 25μελές Δ.Σ. της ΕΚΤ σχετικά με το να αυξηθούν τα επιτόκια στο ουδέτερο επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιο ακριβώς είναι το επίπεδό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Συνέχεια στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για «αρκετούς» μήνες

Γερμανία: Σε ιστορικό ναδίρ το καταναλωτικό κλίμα τον Οκτώβριο - Στο χειρότερο επίπεδο από το 2008 η τάση για αγορές

Φυσικό αέριο: Νέο ράλι για τις τιμές στην Ευρώπη, μετά από τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας