Wall Street: Το sell-off από τις αρχές του 2022 εξανέμισε 9 τρισ. δολάρια από τον πλούτο των νοικοκυριών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Το sell-off από τις αρχές του 2022 εξανέμισε 9 τρισ. δολάρια από τον πλούτο των νοικοκυριών
Ακόμη πιο φτωχά έγιναν τα αμερικανικά νοικοκυριά που θα πρέπει να περιορίσουν ακόμη περισσότερα τα έξοδα και τις δαπάνες εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για το πλήγμα που δέχτηκαν τα αμερικανικά νοικοκυριά τους πρώτους έξι μήνες του 2022 από το sell off της Wall Street.

Η βουτιά των χρηματιστηριακών αγορών πήρε μαζί της περισσότερα από 9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον πλούτο που κατείχαν τα νοικοκυριά των ΗΠΑ, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους οικογενειακούς ισολογισμούς και τις δαπάνες.

Σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται στοιχεία της Fed, oι συμμετοχές των Αμερικανών σε εταιρικές μετοχές και μετοχές αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκαν στα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 42 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή του έτους.

Με τους δείκτες της Wall Street να πέφτουν ακόμη περισσότερο από τις αρχές Ιουλίου και την αγορά ομολόγων να προσθέτει περαιτέρω απώλειες, οι ειδικοί της αγοράς λένε ότι οι τρέχουσες απώλειες από τις αγορές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 9,5 τρισ. δολάρια έως 10 τρισ. δολάρια.

Ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, υποστήριξε ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να μειώσουν την πραγματική αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.

Οι πλούσιοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού κατέχουν μεγάλο μερίδιο μετοχών. Το κορυφαίο 10% των Αμερικανών έχει χάσει πάνω από 8 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακό πλούτο φέτος και είδαν τον πλούτο τους να συρρικνώνεται κατά 22% σύμφωνα με την Fed. Το κορυφαίο, δε, 1% έχει χάσει περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακό πλούτο. Το κατώτατο 50% έχει χάσει περίπου 70 δισ. δολάρια.

Από τα χαμηλά της αγοράς του 2020 έως την κορύφωση στα τέλη του 2021, ο αποθεματικός πλούτος των ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκε, από 22 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 42 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου πήγε σε όσους βρίσκονται στην «αφρόκρεμα» της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, δεδομένου ότι το πλουσιότερο 10% των Αμερικανών κατέχει το 89% των μετοχών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Παράλληλα, η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου έχει μειωθεί ελαφρώς φέτος. Το κορυφαίο 1% κατείχε το 31% του πλούτου του έθνους στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 32,3% στις αρχές του έτους. Το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το 10% μειώθηκε από 69% σε 68%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αύξηση στις πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο - Επιβραδύνθηκε η άνοδος των τιμών τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Σε υψηλό 5 μηνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Συρρίκνωση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών για 2ο συνεχόμενο μήνα