Μπούλαρντ (Fed): Χάος σε ολόκληρο τον κόσμο εάν χαλαρώσει ο στόχος για πληθωρισμό 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπούλαρντ (Fed): Χάος σε ολόκληρο τον κόσμο εάν χαλαρώσει ο στόχος για πληθωρισμό 2%
Το να χαλαρώσει ο στόχος του 2% θα οδηγούσε σε χάος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ.

Η χαλάρωση του στόχου της Fed για πληθωρισμό στο 2% θα έπλητε την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και θα «δημιουργούσε χάος σε όλο τον κόσμο», δήλωσε την Τρίτη ο Τζέιμς Μπούλαρντ.

«Το να έχεις μια μεγάλη κεντρική τράπεζα να αποκλίνει από τα διεθνή πρότυπα, νομίζω, θα οδηγούσε σε χάος σε ολόκληρο τον κόσμο στον πληθωρισμό και έτσι πιστεύω ότι είναι ένα επικίνδυνο βήμα», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης στο Σεντ Λούις σε οικονομικό φόρουμ στο Λονδίνο ερωτηθείς αν η Fed θα ήταν πρόθυμη να επιτρέψει τον πληθωρισμό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% προκειμένου να ελαφρύνει τον πόνο που θα επιφέρει η μείωση του στον στόχο.

«Πιστεύω ότι (για να επιτευχθεί ο στόχος) σημαίνει υψηλότερα επιτόκια για περισσότερο», πρόσθεσε ο διοικητής της Fed στο Σεντ Λούις.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν ανεβάσει τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκληθεί από εξωτερικό σοκ και όχι από κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας που παραμένει ανθεκτική.

«Με ισχυρή ανάπτυξη των αμερικανικών θέσεων εργασίας και ισχυρούς ισολογισμούς των νοικοκυριών, η συζήτηση για την ιστορία της ύφεσης θα πρέπει να είναι περισσότερο σε παγκόσμια βάση παρά σε βάση ΗΠΑ» εξήγησε.

Τα υψηλά επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν για «κάποιο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τον ίδιο και «σίγουρα εσωτερικεύουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις της πολιτικής μας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έβανς (Fed): Ανησυχώ πως το «παρακάνουμε» με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Σεντένο (ΕΚΤ): Επίμονος ο πληθωρισμός - Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις