Τουρκία: Απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου, στο 12% - Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου, στο 12% - Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου, μετά από αυτή του Αυγούστου, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Τελευταία ενημέρωση: 14:49

Απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου της ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές.

Μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, ανακοινώθηκε η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 12% από 13% που ήταν μέχρι σήμερα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως θα διατηρηθεί στο 13%.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου, μετά από αυτή του Αυγούστου, μετέδωσε το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» με το υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών, ξεπερνώντας το 80% για τον Αύγουστο.

Στην ανακοίνωση, η τράπεζα αναφέρει πως η μείωση του επιτοκίου έρχεται καθώς καταγράφηκε «απώλεια του momentum στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό».

Ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, που τονίζει πως προκρίνει την ανάπτυξη και τις εξαγωγές σε σχέση με τη σταθερότητα των τιμών, είχε ζητήσει τον Ιούνιο νέες μειώσεις των επιτοκίων, τα οποία παρέμεναν επί μήνες σταθερά.

Αντίθετα από τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό, με τον ίδιο να ετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές στην Τουρκία το 2023 και καθώς προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών στα εισοδήματα των ψηφοφόρων.

Η αντίδραση της λίρας

Μετά από την ανακοίνωση, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, χάνοντας 0,3%, και με την ισοτιμία να «αγγίζει» τις 18,3843 λίρες ανά 1 δολάριο.

Η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 27,6% της αξίας της μέσα στο 2022, έχοντας την χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών, πίσω μόνο από το πέσο της Αργεντινής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Αύξηση επιτοκίων 0,5% για την BoE - Αναμένει πληθωρισμό άνω του 10% τους επόμενους μήνες

Νορβηγία: Αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,50% - Προς νέα άνοδο τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider