Με ποιο καύσιμο συμφέρει να ζεσταθούν τα νοικοκυριά– Ποιές είναι οι διαφορές στην τιμή

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Με ποιο καύσιμο συμφέρει να ζεσταθούν τα νοικοκυριά– Ποιές είναι οι διαφορές στην τιμή
Αν και το συνολικό κόστος θέρμανσης είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, με βάση τις σημερινές τιμές, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πιο οικονομικό έναντι του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι προβλέψεις της αγοράς, των διεθνών αναλυτών και εκπροσώπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι βρισκόμαστε εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα όπου η θέρμανση για τα νοικοκυριά θα καταστεί απρόσιτη για ένα διευρυμένο αριθμό καταναλωτών και τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την ελάττωση της χρήσης του ακριβού φυσικού αερίου αλλάζουν τους όρους της εξίσωσης αναδεικνύοντας την ανάγκη για αλλαγές της τελευταίας στιγμής από την πλευρά των ιδιοκτητών/χρηστών των ακινήτων.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τη μείωση του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά τα οποία βασίζονται στη λογική των επιδοτήσεων και των κινήτρων/συστάσεων για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων αντί για φυσικό αέριο. Αυτά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα είναι η οριζόντια μείωση 25 λεπτών το λίτρο για όλους αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. με αποδέκτες περί τα 1,3 εκατ. νοικοκυριά και τα κίνητρα (διπλασιασμός του επιδόματος) για χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί για φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της αλλαγής από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για όσα νοικοκυριά και πολυκατοικίες έχουν διατηρήσει το λέβητα και τη δεξαμενή αλλά για κάποιο λόγο δεν γέμιζαν τα τελευταία χρόνια με πετρέλαιο και χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Αναμφισβήτητα, οι επιδοτήσεις μειώνουν το τελικό κόστος για τους καταναλωτές αλλά μιλώντας με συγκρίσιμα δεδομένα, το πετρέλαιο δείχνει μακράν να είναι το καύσιμο που συμφέρει περισσότερο για τον φετινό χειμώνα. Αν και το συνολικό κόστος θέρμανσης είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, με βάση τις σημερινές τιμές, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πιο οικονομικό έναντι του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης θα ήταν 0,113 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για το φυσικό αέριο 0,250 και για το ηλεκτρικό ρεύμα 0,281. Πιο απλά, το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα θα κόστιζε 1.350 ευρώ το κυβικό μέτρο αν αφαιρεθούν τα 25 λεπτά της επιδότησης στην αντλία (επομένως χωρίς την επιδότηση θα έφθανε τα 1.600 ευρώ το κυβικό μέτρο) ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, η επιδότηση στο φυσικό αέριο λίγα θα προσφέρει ως προς την πτώση της τιμής καθώς η τιμή του έχει σχεδόν δωδεκαπλασιαστεί ενώ για την παραγωγή ρεύματος όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται επίσης το ακριβό φυσικό αέριο.

pinakas kausima
Φυσικό αέριο & Ηλεκτρικό ρεύμα: Έχουν αφαιρεθεί οι επιδοτήσεις ΤΕΜ

Βέβαια, το πετρέλαιο καθίσταται φθηνότερο για όσο δεν απαιτούνται υψηλά κόστη μετατροπής των υποδομών - από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο - τα οποία σε μια πολυκατοικία μπορεί να φθάσουν τα 10.000 ευρώ και για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη επισημάνει ότι η σύσταση και τα κίνητρα για αλλαγή χρήσης καυσίμου αφορούν σε ήδη υπάρχουσες υποδομές οι οποίες είναι κατάλληλες να εξυπηρετήσουν και τα δύο καύσιμα (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) και είχαν παραμείνει σε αχρησία το τελευταίο διάστημα επειδή η οικία ή η πολυκατοικία έκαιγε φυσικό αέριο ή χρησιμοποιούσε κλιματιστικό.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εάν η περίοδος διάθεσής του ξεκινούσε σήμερα θα κυμαινόταν μεταξύ 1,60 και 1,65 ευρώ το λίτρο και θα ήταν αυξημένη κατά περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι αλλά αρκετά μειωμένη σε σχέση με την επίδραση που θα είχαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πριν από λίγους μήνες, όπου είδαμε το Brent να φθάνει τα 120 δολάρια, κάτι που θα εκτόξευε το πετρέλαιο θέρμανσης στα 2 ευρώ.

Περιορισμένος ο αριθμός των καταναλωτών που έχει πρόσβαση στη φθηνότερη ενέργεια

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και έχουν στόχο τη μείωση του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά και την ελάττωση της χρήσης του φυσικού αερίου, έχουν αυξηθεί κατά 10-12 φορές τείνουν να αποτελέσουν μια ανάσα για κάποιους καταναλωτές αλλά δεν λύνουν καθολικά το πρόβλημα του υψηλού κόστους για τη θέρμανση των ελληνικών νοικοκυριών, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Μιλώντας για το θέμα στο Insider.gr, ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ, κ. Γιώργος Βερούλης, εξηγεί ότι τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα αλλά η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων περιορίζει τον αριθμό των ωφελουμένων.

«Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για ανακούφιση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται και συγκεκριμένα η αύξηση του ποσού και του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος, καθώς και η επιδότηση με 25 λεπτά στην αντλία, αποτελούν αναμφισβήτητα κινήσεις που θα έχουν θετική συμβολή στην αγορά και την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι τα μέτρα στήριξης εφαρμόζονται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των καταναλωτών που έχουν πρόσβαση στη «φθηνή» ενέργεια.

Θα είναι, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα δύσκολο για όλους εμάς τους καταναλωτές να ανταπεξέλθουμε στις μεγάλες αυξήσεις του κόστους θέρμανσης, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας», σημειώνει σχετικά ο κ. Βερούλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα δύο σενάρια για το πώς θα καλυφθεί η επιδότηση θέρμανσης με αέριο – Την άλλη εβδομάδα το «πακέτο» για το ρεύμα

Τα «μυστικά» του νέου επιδόματος θέρμανσης

Αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων σε επιδόματα - Επιδότηση 25 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης

Όλες οι ειδήσεις

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

18:14

Γ. Καραγιάννης: Περίπου 6,5 δισ. ευρώ τα έργα που θα συμβασιοποιηθούν μέχρι το α’ εξάμηνο του 2023

18:07

Αρνητικά πρόσημα αλλά και «μάζεμα» των ενδοσυνεδριακών απωλειών στο Χρηματιστήριο

18:02

Λάμψα: Συμφωνία για μίσθωση του Elatos Resort & Health Club

17:55

Trastor: Απόκτηση 3 γηπεδικών εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο για 2,1 εκατ. ευρώ

17:54

Οι κυρώσεις ωθούν τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων

17:48

Μητσοτάκης: Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο σχέδιο «Πελοπόννησος 2030»

17:41

Coral: Αύξηση στα προ φόρων κέρδη 60% για το 9μηνο του 2022

17:32

HELLENiQ ENERGY: Μεγάλη συμμετοχή δικαιούχων στο πρόγραμμα «Κύμα Ζεστασιάς»

17:29

Ο Πούτιν επισκέφτηκε τη γέφυρα της Κριμαίας