Ντομπρόβσκις: Τον Οκτώβριο οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες – Στόχοι a la carte για μείωση χρέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις: Τον Οκτώβριο οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες – Στόχοι a la carte για μείωση χρέους
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποσαφήνισε ότι λόγω των αποκλίσεων στα επίπεδα χρέους μεταξύ των κρατών μελών, δεν μπορεί να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση.

Στις προτεινόμενες αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενδεχομένως να προσφέρουν στα κράτη μέλη μεμονωμένες στρατηγικές μείωσης του χρέους, αναφέρθηκε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι αλλαγές θα παρουσιαστούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Τόνισε δε, ότι ο κύριος στόχος των κανόνων, που έχουν σχεδιαστεί για τη διαφύλαξη της αξίας του ευρώ, παραμένει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Τρεις στοιχεία

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις τρία είναι τα κομβικά σημεία. «Αυτό θα απαιτήσει δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις καθώς και επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι ενδεχομένως να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις κρατικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής.

Συμπλήρωσε ότι, «αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να συνδυαστούν όλα, ώστε να επιτευχθεί μια ρεαλιστική, σταδιακή και διαρκής μείωση των δεικτών του δημόσιου χρέους».

Αδύνατη η ενιαία προσέγγιση

Με δεδομένη τη διαφορά τού ύψους χρέους ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποσαφήνισε ότι διαδικασία θα είναι a la carte.

«Δεδομένων των αποκλίσεων στα επίπεδα χρέους μεταξύ των κρατών μελών, δεν μπορεί να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση για όλους» δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για τα κράτη μέλη, αλλά μέσα σε ένα κοινό σύνολο κανόνων», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider