Eurogroup: Έκτακτα και στοχευμένα μέτρα στήριξης σε συντονισμό με την ΕΚΤ αποφάσισαν οι ΥΠΟΙΚ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Έκτακτα και στοχευμένα μέτρα στήριξης σε συντονισμό με την ΕΚΤ αποφάσισαν οι ΥΠΟΙΚ
Την απόφασή τους να δράσουν από κοινού με στόχο την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδρίασαν την Παρασκευή, μία ημέρα μετά το νέο χτύπημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την δεύτερη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Την απόφασή τους να δράσουν από κοινού με στόχο την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Πράγα, μία ημέρα μετά το νέο «χτύπημα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την δεύτερη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι 19 υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα ευθυγράμμισης των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν με τις δράσεις της ΕΚΤ, ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν πως τα μέτρα ελάφρυνσης -τα οποία θα αφορούν κυρίως οικονομικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας- θα πρέπει να έχουν έκτακτο χαρακτήρα και να είναι στοχευμένα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσβάσταχτα κόστη και απειλούνται ακόμα και με κατάρρευση, οι «19» επισήμαναν πως η στήριξη προς αυτές θα πρέπει να είναι καλά συντονισμένη ώστε να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα που θα πλήττουν τον ανταγωνισμό.

«Αντιλαμβανόμαστε και συμφωνούμε πλήρως πως θα πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου μετά το πέρας της άτυπης συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, σημειώνοντας παράλληλα πως «σε περίπτωση που αποτύχουμε, οι λαοί της Ευρώπης θα γίνουν πιο φτωχοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα»

Σημειώνεται πως μια σειρά κρατών, μεταξύ των οποίων Γαλλία και Γερμανία, έχουν ανακοινώσει πακέτα στήριξης ύψους αρκετών δισ. ευρώ με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, με τον Ινστιτούτο Bruegel να εκτιμά πως μέχρι στιγμής το ύψος των μέτρων στήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανέλθει στα 282 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτά που είπε η Λαγκάρντ «μετά» την αύξηση των επιτοκίων και... μετράνε για την αγορά

Πληθωρισμός: «Φρέναρε» λίγο τον Αύγουστο, στο 11,4% - Έκρηξη 261% στο φυσικό αέριο

Σύνοδος Ενέργειας: Συμφωνία για στήριξη εταιρειών ενέργειας «βλέπει» ο Τσέχος υπουργός

gazzetta
gazzetta reader insider insider