Γερμανία: Πληθωρισμό σχεδόν 9% «βλέπει» το IfW για το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Πληθωρισμό σχεδόν 9% «βλέπει» το IfW για το 2023
Οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου αναμένουν υποχώρηση στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από το 2024 και έπειτα.

Αναπόφευκτη θεωρεί τελικά την ύφεση στην Γερμανία και το Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας (Institut für Weltwirtschaft – IfW), σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη. Υπενθυμίζεται πως και η Deutsche Bank, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Κρίστιαν Σιούινγκ, θεωρεί αναπόφευκτη τη διολίσθηση της γερμανικής οικονομίας σε ύφεση.

Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο αναμένει για το 2023 συρρίκνωση της τάξης του 0,7% στο ΑΕΠ, εκτιμώντας πως «η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε περιδίνηση» και θα οδηγηθεί σε «ύφεση, σε μία φάση που προσπαθούσε να επανέλθει» από την πανδημία. Για την τρέχουσα χρονιά το IfW εκτιμά πως η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,4%, καταφέρνοντας να διατηρήσει το θετικό της πρόσημο.

Η νέα εκτίμηση έρχεται να αντιστρέψει τις προβλέψεις του ίδιου του ινστιτούτου, το οποίο σε έκθεση του νωρίτερα το καλοκαίρι ανέφερε πως παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διάχυση των συνεπειών αυτού, η γερμανική οικονομία θα κατάφερνε να αντισταθεί στις εξωτερικές πιέσεις με το ρυθμό ανάπτυξης να καταγράφει άνοδο 2,1% και 3,3% για τα έτη 2022 και 2023 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το IfW, οι νέες καθοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις είναι αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της αγοραστικής δύναμης και της καταναλωτικής δαπάνης των γερμανικών νοικοκυριών. Ως επιπρόσθετο αρνητικό παράγοντα που επιβαρύνει το κλίμα, είναι η συρρίκνωση των οικονομιών σε διεθνές επίπεδο.

Πτώση στις τιμές ενέργειας από το 2024 και μετά

Και ενώ η οικονομία συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, με το Ινστιτούτο να τονίζει πως «με τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου να παραμένουν για παρατεταμένο διάστημα σε υψηλά επίπεδα, όπως προς το παρόν φαίνεται πως θα συμβεί, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα ανέλθει από το επίπεδο-ρεκόρ 8% του τρέχοντος έτους σε 8,7% για το 2023». Οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου περιμένουν πως υποχώρηση στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί από το 2024 και έπειτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Τι αναμένεται σήμερα; - Πιθανή ακόμα και μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.

ΑΕΠ: «Πρωτεία» στην ΕΕ σε άνοδο κατανάλωσης, ισχυρός τουρισμός & εξαγωγές - Βαρίδι 6,1% στην ανάπτυξη λόγω εισαγωγών  

Ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ κατά 7,7% το 2ο τρίμηνο - Υψηλότερη στο 8% τελικά η ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider