Σκυλακάκης: Δεν θα πάρουν επιπλέον στήριξη και μπόνους φορείς που δεν εξοικονομούν - Επιβράβευση σε όσους πετύχουν 15% μείωση κατανάλωσης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Δεν θα πάρουν επιπλέον στήριξη και μπόνους φορείς που δεν εξοικονομούν - Επιβράβευση σε όσους πετύχουν 15% μείωση κατανάλωσης
Οι τρεις δημοσιονομικές «ποινές» πέραν των προσλήψεων που θα εφαρμοσθούν. Αποκλεισμός από πρόσθετη χρηματοδότηση για ενεργειακές και άλλες δαπάνες και για τη λήψη του «μπόνους». Επιπλέον επιβράβευση για 15% εξοικονόμηση.

Μεγάλης σημασίας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την εξοικονόμηση ρεύματος στο Δημόσιο. «Πρέπει το δημόσιο να κάνει μία προσπάθεια» είπε, επισημαίνοντας πως το ρεύμα στο δημόσιο κοστίζει (μόνο από τη ΔΕΗ) 700 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως το κόστος ρεύματος για το 2022 είναι ακόμη άγνωστο, αλλά εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ εξήγησε τις τρεις δημοσιονομικές «ποινές» πέραν των προσλήψεων που θα εφαρμοσθούν και είναι ο αποκλεισμός από πρόσθετη χρηματοδότηση (για ενεργειακές και άλλες δαπάνες), αλλά και για τη λήψη του «μπόνους». Αρχικά θα εφαρμόζεται αν δεν ορισθούν οι διοικητικοί υπεύθυνοι (γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει καν η μέτρηση εξοικονόμησης μέσω της πλατφόρμας) και μετά αν δεν πετύχουν το στόχο του 10%.

Επιπλέον, ανήγγελλε επιβράβευση για όσους εξοικονομήσουν ενέργεια σε ποσοστό 15%. Έγινε σαφές πως προς το παρόν το μόνο που απαιτείται είναι να οριστεί ο υπεύθυνος ανά φορέα. Ο στόχος του 10% θα κρίνεται ανά τρίμηνο από το τέλος του έτους και αφορά στο 2023.

Περιέγραψε την πλατφόρμα που έχει τεθεί σε λειτουργία ενώ και 1,5 μήνες και παρακολουθεί την κατανάλωση ανά ΑΦΜ φορέα και μπορεί να ενημερώνεται από τον ενεργειακό υπεύθυνο. «Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς», είπε, εξηγώντας πως πλέον πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιμέλεια γιατί πλέον το ρεύμα κοστίζει 10-12 φορές επάνω.

Τέλος το χρήμα

Φορείς που δεν θα συμμορφωθούν δεν θα δικαιούνται από το ΓΛΚ για πρόσθετες δαπάνες και για πρόσθετο κόστος ενέργειας, ανέφερε. Δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και το ειδικό αποθεματικό για πρόσθετη χρηματοδότηση ή για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους και για άλλες έκτακτες δαπάνες μη αναγκαστικού χαρακτήρα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ειδικά για τους Δήμους και την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% θα αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την έκτακτη βοήθεια που θα δουν στο τέλος του έτους (το 1ο εξάμηνο διατέθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ και αυτό δεν Θα επαναληφθεί). «Η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% ειδικά με τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο σε ότι αφορά στην έκτακτη βοήθεια προς τους Δήμους που θα δώσει το ΥΠΟΙΚ στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως έκανε το πρώτο εξάμηνο» ανέφερε.

Αν ο Δήμος θεωρεί πως έχει τους πόρους για να καλύψει τη δαπάνη, τότε είναι δικαίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης να πάρει όποια απόφαση θέλει Αν ζητά όμως κεντρικά πόρους πρέπει να εξοικονομήσει, είπε. Αλλά και για το σύστημα Μπόνους προς τους υπαλλήλους των υπηρεσιών προτίθεται πλέον και ο στόχος μείωσης κατά 10% της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιβράβευση με μείωση 15%

Αντιθέτως, αν υπηρεσίες πετύχουν μείωση 15% «θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον στον προϋπολογισμό του 2023», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης και εξήγησε πως τα κριτήρια δεν θα εφαρμοσθούν τυφλά π.χ. αν λόγω ειδικών καιρικών συνθηκών υπάρξουν μεγάλες ανάγκες θέρμανσης. Περιέγραψε επίσης και άλλα μέτρα, όπως μετρήσεις από ενεργειακούς υπευθύνους.

Τέλος, εξήγησε πως «δεν μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώνει 12 με 14 φορές πιο πάνω κάθε δαπάνη του δημοσίου». «Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια» επισήμανε. «Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν και θα βοηθήσουμε στο να γίνουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Η κατανάλωση δημοσίου φτάνει στο 10,8% του συνόλου – Μείωση 10% για τον επόμενο χρόνο - Αρχίζει το Ηλέκτρα

Βορίδης: Μόνο 221 από 2495 φορείς έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο - Έρχονται κυρώσεις για τους μη συμμορφούμενους

Σκυλακάκης: Κίνητρα για «στροφή» στη θέρμανση με πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider