Deutsche Bank: Βλέπει κίνδυνο για «κρίση στερλίνας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Βλέπει κίνδυνο για «κρίση στερλίνας»
Κρίσιμης σημασίας θεωρεί η Deutsche Bank ενδεχόμενη λήψη μέτρων από νέα κυβέρνηση υπό την Λίζ Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτως ώστε να αποφευχθούν ακραία μακροοικονομικά γεγονότα και συγκεκριμένα κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

Κρίσιμης σημασίας θεωρεί η Deutsche Bank ενδεχόμενη λήψη μέτρων από νέα κυβέρνηση υπό την Λίζ Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτως ώστε να αποφευχθούν ακραία μακροοικονομικά γεγονότα και συγκεκριμένα κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, βάσει έκθεσης του χρηματοπιστωτικού ίδρύματος που επικαλείται το cnbc.

Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος της Deutsche Bank, Σρέγιας Γκοπάλ (Shreyas Gopal), προειδοποιεί πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι κίνδυνοι μίας «κρίσης στερλίνας». Συνέχισε πως «με το υφιστάμενο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, η στερλίνα χρειάζεται μεγάλες κεφαλαιακές εισροές υποστηριζόμενες από βελτίωση στην επενδυτική εμπιστοσύνη και πτώση στις πληθωριστικές προσδοκίες. Ωστόσο συμβαίνει το αντίθετο».

Ο Γκοπάλ συνεχίζει στο σημείωμά του πως «το Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρει από τον υψηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στις χώρες του G10, καθώς και από ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης. Μία μεγάλη, μη χρηματοδοτούμενη και μη στοχευμένη δημοσιονομική επέκταση σε συνδυασμό με ενδεχόμενες αλλαγές στην εντολή της Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες πληθωριστικές προσδοκίες και σε ακραία περίπτωση έως και στην ανάδυση δημοσιονομικής κυριαρχίας (επί της κεντρικής τράπεζας)».

Δεν είναι μία χωρίς προηγούμενο «κρίση στην χρηματοδότηση του ισοζυγίου συναλλαγών»

Επίσης ο Γκοπάλ πρότεινε πως επιπλέον αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική της χώρας θα θόλωνε την μακροοικονομική εικόνα και θα επέφερε πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Ανέφερε πως «μία κρίση στην χρηματοδότηση του ισοζυγίου συναλλαγών ενδέχεται να ακούγεται ακραία, αλλά δεν είναι χωρίς προηγούμενο: ο συνδυασμός επιθετικής δημοσιονομικής δαπάνης, ισχυρού ενεργειακού σοκ και διολίσθηση στην στερλίνα είχε ως αποτέλεσμα να στραφεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε δάνειο από το ΔΝΤ στα μέση της δεκαετίας του 1970. Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί ορισμένες γραμμές άμυνας έναντι ξαφνικής παύσης, παρόλα αυτά ανησυχούμε πως οι κίνδυνοι αυξάνονται».

Η έκθεση-σημείωμα της Deutsche Bank δημοσιεύτηκε μετά την επικράτηση της Λιζ Τρας στον αγώνα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών, καθώς και ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πακέτα στήριξης £130 δισ. για νοικοκυριά και £40 δισ. για επιχειρήσεις σχεδιάζει η Τρας

Ο Μπ. Τζόνσον πρόσφερε την «ένθερμη υποστήριξή» του στη Λιζ Τρας

Ζελένσκι: Προσβλέπει σε ενίσχυση της συνεργασίας με την Βρετανία υπό την Λιζ Τρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider