Αισιοδοξία Στουρνάρα για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - Το μήνυμα για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιοδοξία Στουρνάρα για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - Το μήνυμα για τα επιτόκια της ΕΚΤ
«Έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με μια Λερναία Ύδρα» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης από τον αυξημένο πληθωρισμό και στα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο ευρωπαϊκό φόρουμ Alpbach (EFA) 2022 στην Αυστρία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ μίλησε για τις προκλήσεις που έχουν θέσει στην πορεία της οικονομίας η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ως αποτέλεσμα επιδείνωσαν «προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι τιμές της ενέργειας, των βασικών εμπορευμάτων και των τροφίμων».

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, σημειώνοντας πως «έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με μια Λερναία Ύδρα. Είναι δύσκολο να δαμάσουμε τον πληθωρισμό, διότι η πληθωριστική διαδικασία, όπως και το μυθικό τέρας, είναι σύνθετη και αντανακλά πολλές και αλλεπάλληλες διαταραχές που πλήττουν την οικονομία».

Για το λόγο αυτό, είπε, η κύρια πρόκληση είναι πώς να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να προκληθεί απότομη πτώση του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Σε αυτό το περιβάλλον «της τέλειας πληθωριστικής καταιγίδας που βρισκόμαστε, η ενδεδειγμένη απόκριση της νομισματικής πολιτικής είναι η εξομάλυνση των αλλεπάλληλων διαταραχών της προσφοράς, με σταδιακή αλλά αποφασιστική ομαλοποίηση της πολιτικής, που διατηρεί την ευχέρεια επιλογής ανάλογα με τις συνθήκες και ενσωματώνει ευελιξία. Θεωρώ ότι η προσέγγιση της σταδιακής ομαλοποίησης που έχουμε ακολουθήσει είναι επιτυχής και θα πρέπει να συνεχιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, αυτές θα αποφασίζονται ανά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Τόσο ο κατάλληλος χρόνος όσο και η έκταση των μεταβολών των επιτοκίων θα εξαρτηθούν, όπως ανέφερε, από την εκάστοτε αξιολόγησή σχετικά με τους κινδύνους για τον πληθωρισμό.

Προέβλεψε ότι οι διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς και διαταραχές που συνδέονται με τον πόλεμο είναι πιθανόν να συνεχιστούν. Αλλά η επιβράδυνση της ζήτησης θα συμβάλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή όλους τους παράγοντες. Κρίνεται ενδεδειγμένη μια σταδιακή, σε διαδοχικά βήματα, προσέγγιση, δεδομένου ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και ότι ο πληθωρισμός προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς» υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Υπενθύμισε δε για την απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο η ΕΚΤ προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος του κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής - ο οποίος αφορά την υπέρμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού για τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου-, υιοθετώντας το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI), ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που θα στηρίξει την αποτελεσματική μετάδοση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ κατά τη διαδικασία ομαλοποίησής της.

Για τη περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού εκτίμησε ότι τα διαδοχικά άλματα του πληθωρισμού σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα θα αρχίσουν σύντομα να ανακόπτονται, υποστηρίζοντας ότι επίκειται η σταθερή αποκλιμάκωσή του. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος (που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο) τις οποίες και επικαλέστηκε ο διοικητής της ΤτΕ, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει σε ένα ανώτατο επίπεδο πριν από το τέλος του έτους, να μειωθεί σταδιακά το 2023 και να συγκλίνει προς τον στόχο το 2024.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός Αυγούστου: Άνοδος κατά 11,1% στην Ελλάδα – Μικρή επιβράδυνση για 2ο μήνα με «φρένο» από την ενέργεια

Στουρνάρας για ΕΚΤ: Αντίθετος με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων - Χρειάζεται σύνεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider