Άνοδος του εναρμονισμένου πληθωρισμού κατά 11,5% τον Ιούλιο στην Ελλάδα - Στο 8,9% στην Ευρωζώνη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος του εναρμονισμένου πληθωρισμού κατά 11,5% τον Ιούλιο στην Ελλάδα - Στο 8,9% στην Ευρωζώνη
Αγκάθι οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, αυξάνονται πολύ ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη: κατά 56,1% έναντι ανόδου κατά 39,7% στην Ευρωζώνη. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών. Στις 8 Αυγούστου οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για τον εθνικό δείκτη.

Τελευταία ενημέρωση: 12:34

Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίσθηκαν και τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ελλάδα σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Παρ όλα αυτά για πρώτη φορά μετά από μήνες δεν υπήρξε επιτάχυνση της ανόδου, κάτι που μένει να φανεί πιο ξεκάθαρα με τα τελικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες.

Ωστόσο, στην Ελλάδα ο δείκτης συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα με αδύναμο σημείο τις τιμές ενέργειας που συνεχίζουν να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη: κατά 56,1% έναντι ανόδου κατά 39,7% στην Ευρωζώνη. Επηρεάζοντας τις τιμές και στα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες όπως φαίνεται από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat.

Τα στοιχεία

Αναλυτικά, στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 11,5% τον Ιούλιο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από 11,6% τον Ιούνιο, 10,5% τον Μάιο, 9,1% τον Απρίλιο και από 8% τον Μάρτιο, 6,3% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 8,9%, από 8,6% τον Ιούνιο, 8,1% τον Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει, όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες, σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις τιμών με εναρμονισμένη στάθμιση ανά την ΕΕ.

Στην Ελλάδα, η άνοδος τιμών ήταν η 7η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη (σ.σ. ήταν η 5η ταχύτερη τον Ιούνιο). Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις στις 8/8 από την ΕΛΣΤΑΤ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουλίου που έχει άλλη στάθμιση (σ.σ. με βάση τα ελληνικά δεδομένα κατανάλωσης). Τον Ιούνιο, στην Ελλάδα ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 12,1%.

Ο πληθωρισμός Ιουλίου, καταγράφει για πρώτη φορά σε πλήρη έκταση την επίπτωση από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Η οποία συνεχίζεται μαζί με την εξάπλωση της ακρίβειας και σε άλλα είδη. Με την κυβέρνηση να υπολογίζει τα περιθώρια που έχει για το επόμενο πακέτο μέτρων αλλά και το πώς θα το διανείμει, περιμένοντας παράλληλα μία αντίδραση από την ΕΕ.

Τα στοιχεία της Eurostat για την ΕΕ

Με βάση τα πρώτα στοιχεία σε επίπεδο Ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας συνεχίζονται, αλλά και στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας.

Η άνοδος των τιμών ενέργειας ήταν 39,7% τον Ιούλιο, από 42% τον Ιούνιο, 39,1% Μάιο, από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο. Κατά 4,5% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 4,3% τον Ιούνιο, 4,2% τον Μάιο, 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 11%, από 11,2% τον Ιούνιο 9% τον Μάιο, 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

Μεγαλύτερη άνοδο τιμών από την Ελλάδα είχε η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία η Σλοβενία αλλά και η Ολλανδία με πιο υψηλή την αύξηση του δείκτη κατά 22% στην Εσθονία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι πηγές της ακρίβειας: Οι πιο μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη και υπηρεσίες, η αγωνία για το αέριο και το «μαξιλάρι» νέων μέτρων

Νέα άνοδος σοκ του πληθωρισμού τον Ιούνιο - Στο 12% στην Ελλάδα, 8,6% στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider