Επιβράδυνση πληθωρισμού τον Ιούλιο - Στο 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο - Εκτίναξη 178,9% στο φυσικό αέριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιβράδυνση πληθωρισμού τον Ιούλιο - Στο 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο - Εκτίναξη 178,9% στο φυσικό αέριο
Για πρώτη φορά μετά από μήνες η άνοδος του εθνικού δείκτη τιμών επιβραδύνθηκε, διατηρώντας ωστόσο ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό. Μεγάλη επιτάχυνση ανόδου τιμών στο φυσικό αέριο, κατά 178,9% τον Ιούλιο. Αντίβαρο τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Για πρώτη φορά μετά από μήνες η άνοδος του εθνικού δείκτη τιμών επιβραδύνθηκε, διατηρώντας ωστόσο ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 11,6% τον Ιούλιο έναντι αύξησης 12,1% τον Ιούνιο και κατά 11,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για την ταχύτερη άνοδο από το 1994, δηλαδή για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών (σ.σ. είχε αγγίξει ωστόσο υψηλό 29 ετών τον προηγούμενο μήνα).

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά τα πρώτα στοιχεία που έδωσε η Eurostat στη δημοσιότητα για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τον Ιούλιο. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, λοιπόν, αυξήθηκε κατά 11,3% στην Ελλάδα τον Ιούλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. 11,5% ήταν η πρώτη εκτίμηση για τον Ιούνιο από την Eurostat) έναντι 8,9% στην Ευρωζώνη. Τον Ιούνιο ο ελληνικός εναρμονισμένος δείκτης είχε αυξηθεί κατά 11,6%. Υπενθυμίζεται πως ο εναρμονισμένος δείκτης μετρά την πορεία των τιμών ανά την ΕΕ και κινείται (λόγω διαφορετικής στάθμισης) σε ελαφρά πιο χαμηλά επίπεδα από τον ελληνικό Γενικό Δείκτη.

Η επιβράδυνση στις πιέσεις θεωρείται προφανώς ένα καλό στοιχείο για την πορεία της ακρίβειας, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Χωρίς όμως να ανατρέπει το γεγονός πως η πορεία των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, και γενικότερα η πληθωριστική κρίση δεν κοπάζει. Αντιθέτως εκτιμάται πως διεθνώς η κρίση τιμών θα διαρκέσει πλέον πολύ περισσότερο από ότι αρχικά υπολογιζόταν. Με μεγάλα πεδία αβεβαιότητας και με την κυβέρνηση να δρομολογεί το επόμενο πακέτο στήριξης.

Τα στοιχεία

Ο ελληνικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Ιούλιο καταγράφει τις πιο μεγάλες αυξήσεις τιμών με επίκεντρο την ενέργεια και ειδικά το φυσικό αέριο και αντίβαρο τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών στο ρεύμα και στα καύσιμα. Η ακρίβεια διαχέεται όμως και σε άλλα πεδία όπως τα είδη διατροφής, ο τουρισμός, η διασκέδαση ή οι μεταφορές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο, κατά 178,9% τον Ιούλιο, από 117,7% τον Ιούνιο, 172,7% τον Μάιο, 122,6% τον Απρίλιο, 68,3% τον Μάρτιο, 78,5% τον Φεβρουάριο, 154,8% τον Ιανουάριο και 135,7% τον Δεκέμβριο. Στον ηλεκτρισμό η άνοδος ήταν κατά 55,8% τον Ιούλιο, από 70,4% τον Ιούνιο, 80,2% τον Μάιο, 88,8% τον Απρίλιο, 79,3% τον Μάρτιο, 71,4% τον Φεβρουάριο, 56,7% τον Ιανουάριο και από 45% περίπου τον Δεκέμβριο.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η άνοδος παραμένει στο 65,1%. Στα καύσιμα και λιπαντικά φτάνει στο 33% τον Ιούλιο, από 45,6% τον Ιούνιο, 36,6% τον Μάιο, 29% τον Απρίλιο, 29% τον Μάρτιο, 23,2% τον Φεβρουάριο, 21,6% τον Ιανουάριο και 21,7% τον Δεκέμβριο.

Επίσης, διψήφια άνοδος καταγράφεται σε:

• Ψωμί και δημητριακά, 16,7%

• Κρέατα, 16,7%

• Γαλακτοκομικά και αυγά, 16,4%

• Έλαια και λίπη 27,3%

• Λαχανικά (γενικά) 13,4%.

• Αυτοκίνητα καινούρια (12,4%) και μεταχειρισμένα (15,9%)

• Μεταφορά επιβατών με ταξί (32,9%), με αεροπλάνο (62,3%), και με πλοίο (25,4%)

• Κινηματογράφοι-θέατρα, 13,9%

• Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, 20%

Αναλυτικά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η αύξηση προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 13,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκάπαγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα.

• 1,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 3,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 30,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

• 8,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 0,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

• 20,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

• 2,0% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 6,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 2,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας

Από τη μείωση του δείκτη 2,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Άνοδος σε μηνιαία βάση – εναρμονισμένος- μισθώματα

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022 παρουσίασε μείωση 1,8% έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή μισθωμάτων, μηνός Ιουνίου 2022 αναφέρει πως στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Αύγουστο 2022 διαμορφώθηκε σε 8,7% (αύξηση οκτώ και επτά δέκατα τοις εκατό) επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής που μειώνουν τον φόρο

Λιανεμπόριο: Ποια νέα όπλα βγάζει από τη φαρέτρα του για να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιακής εποχής

Στο 100% οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

gazzetta
gazzetta reader insider insider