Όλι Ρεν (ΕΚΤ): «Μακροχρόνιο φαινόμενο» η ενεργειακή κρίση στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλι Ρεν (ΕΚΤ): «Μακροχρόνιο φαινόμενο» η ενεργειακή κρίση στην Ευρωζώνη
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας υποστήριξε ότι «η νομισματική πολιτική είναι αντιμέτωπη με το δίλημμα να περιορίζει τις προοπτικές του πληθωρισμού χωρίς να σπρώξει την οικονομία σε ύφεση».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει με ισχύ για να συγκρατήσει τον μεγάλο πληθωρισμό που καταγράφεται στην Ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτη της Φινλανδίας, Όλι Ρεν.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Φινλανδός αξιωματούχος σημείωσε πως η κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ μέσω της αύξησης των βασικών επιτοκίων της, πρέπει να γίνει με «τάξη και συνέπεια».

Ο Ρεν πρόσθεσε πως «η πραγματικότητα είναι πως έχουμε ένα υπερβάλλοντα υψηλό πληθωρισμό παγκοσμίως, και γι αυτό πρέπει να δράσουμε. Το επόμενο βήμα για αυτό είναι μια σημαντική κίνηση τον Σεπτέμβριο (στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ), με τις αποφάσεις να βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία και στις προοπτικές του πληθωρισμού» συμπλήρωσε ο Ρεν.

Σημειώνεται πως οι αγορές αναμένουν από την ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Ο Ρεν υποστήριξε ότι «η νομισματική πολιτική είναι αντιμέτωπη με το δίλημμα να περιορίζει τις προοπτικές του πληθωρισμού χωρίς να σπρώξει την οικονομία σε ύφεση.

Έχουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και είναι πολύ πιθανό η οικονομία της Ευρωζώνης να υποχωρεί, αυτή την ώρα που μιλάμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωζώνη πρέπει να προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με τη Ρωσία επομένως, οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου και οι υψηλότερες τιμές για ορυκτά καύσιμα θα είναι ένα «μακροχρόνιο φαινόμενο.

Αυτό θα σημάνει σοβαρή μείωση στην αγοραστική δύναμη των πολιτών μας» συμπλήρωσε ο Ρέν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων η ΕΚΤ, με τα «γεράκια» σε υπεροχή

Κάζακς (ΕΚΤ): Πολύ πιθανή η ύφεση στην Ευρωζώνη - Απαιτείται νέα μεγάλη αύξηση στα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider