Οι Big Oil παίρνουν... αέρα και ετοιμάζονται για υπερκέρδη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Big Oil παίρνουν... αέρα και ετοιμάζονται για υπερκέρδη
Συνδυασμένες ταμειακές ροές ύψους 1,4 τρισ. δολ. για τις εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων (E&P).

Οι εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων (E&P) θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνδυασμένες ταμειακές ροές ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, χάρη στις υψηλές τιμές και στη συνεχιζόμενη αναπροσαρμογή στις ενεργειακές αγορές, δήλωσε η Deloitte σε νέα έκθεση.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η χρηματοοικονομική πειθαρχία έχουν ανατρέψει το κλίμα για την παγκόσμια βιομηχανία του upstream και οι προσπάθειές της για κεφαλαιακή πειθαρχία απέδωσαν καρπούς, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που βελτιώνονται οι προοπτικές ενός τομέα ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε τεθεί εν μέρει στο περιθώριο στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις E&P προσαρμόζονται σε πιο βιώσιμα σχέδια και στρέφονται μεταξύ άλλων και στις ΑΠΕ και ιδιαίτερα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, έναν τομέα τον οποίο γνωρίζουν καλά.

Ρεκόρ κερδών

Ο κλάδος του upstream παγκοσμίως πρόκειται να δημιουργήσει πλεόνασμα που ισοδυναμεί με έως και 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, και το πιθανότερο είναι ότι το 70% αυτού του πλεονάσματος θα δημιουργηθεί έως το 2024. Αυτά τα πρόσθετα μετρητά θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να χρηματοδοτήσουν και να εξισορροπήσουν τις προτεραιότητες τόσο χαμηλών εκπομπών άνθρακα όσο και της κατ’ εξοχήν παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία.

Η κεφαλαιακή πειθαρχία είχε ως αποτέλεσμα η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να βρίσκεται «σε μια από τις πιο υγιείς περιόδους αυτή τη στιγμή, με τον χαμηλότερο δείκτη μόχλευσης (20%) και μια από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις (6%) σε σύγκριση με άλλους τομείς», σύμφωνα με την Deloitte.

Η εταιρεία συμβούλων εκτιμά ότι ο κλάδος θα δει τις υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές ποτέ, ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, εάν η μέση τιμή του Brent είναι 106 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι παραγωγοί πετρελαίου και σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ρεκόρ κερδών και ταμειακών ροών για το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και των υψηλών περιθωρίων διύλισης.

Επιπλέον, η βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να μηδενίσει τα χρέη της μέχρι τις αρχές του 2024, εάν οι τιμές παραμείνουν ισχυρές και επικρατήσει πειθαρχία. Οι παραγωγοί σχιστόλιθου, οι οποίοι δημιούργησαν αρνητικές ταμειακές ροές κατά τα εννέα από τα τελευταία δέκα χρόνια, πιθανότατα θα δουν ρεκόρ ελεύθερων ταμειακών ροών το 2021-2022, σύμφωνα με την Deloitte.

Ενισχυμένη με τεράστιες ταμειακές ροές, η παγκόσμια βιομηχανία upstream θα μπορούσε να αυξήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο 30% του συνολικού κεφαλαίου έως το 2030 σε ορισμένα σενάρια, από 5% σήμερα.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετώπισε μια πραγματική αναστάτωση τα τελευταία χρόνια, μέρος της οποίας έγινε αισθητή πολύ πριν αρχίσουν να γίνονται εμφανείς οι συνέπειες της πανδημίας του Covid-19. Ωστόσο, το απροσδόκητο αποτέλεσμα αυτής της αστάθειας είναι ότι ο κλάδος φαίνεται να βρίσκεται σε σχετικά ισχυρή θέση», δήλωσε η Amy Chronis, αντιπρόεδρος της U.S. Oil, Gas and Chemicals στην Deloitte LLP, σχολιάζοντας την έκθεση.

«Όσοι επενδύουν σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και παραμένουν ανθεκτικοί στη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς θα είναι πιο πιθανό να ηγηθούν και να κερδίσουν σε όλη αυτή την ενεργειακή μετάβαση», εκτίμησε.

Ποια είναι η προσαρμογή στη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς

Οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ενισχύουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς στοχεύουν να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Και υπάρχει ένας τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου οι Big Oil έχουν πολλά να προσφέρουν και πολλά να κερδίσουν.

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει ο κλάδος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα βοηθήσουν τη βιομηχανία του upstream να αποκτήσει πιο σημαντικό ρόλο στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, να μειώσει τις λειτουργικές εκπομπές από υπεράκτια πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να προωθήσει έργα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών .

Εταιρείες όπως η Shell, η BP, η Equinor και η TotalEnergies στοιχηματίζουν στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία και λένε ότι τέτοια project αποτελούν τομέα προτεραιότητας για αυτές.

Η BP φιλοδοξεί να καταστεί κορυφαίος πάροχος υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και σχεδιάζει να αναπτύξει υπεράκτια αιολική ενέργεια μέσω δύο παραχωρήσεων στη θάλασσα της Ιρλανδίας, με δυναμικότητα παραγωγής 3 GW, ενώ στις ΗΠΑ, αναπτύσσει έργα 4,4 GW. Η Shell έχει πάρκα χωρητικότητας μεγαλύτερης από 4,3 GW τα οποία είναι ήδη σε λειτουργία ή υπό κατασκευή ενώ άλλα 16,7 GW αφορούν σε εν δυνάμει project στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ασία. Η Equinor επιδιώκει να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεις και να έχει εγκατεστημένη καθαρή ισχύ 12-16 GW έως το 2030. Η TotalEnergies διαθέτει 6 GW υπεράκτιων αιολικών έργων (υπό ανάπτυξη/κατασκευή), εκ των οποίων τα 2 GW προγραμματίζεται να τεθούν σε παραγωγή έως το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Χωρίς φρένα» οι αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη – Οι πιέσεις στην Ελλάδα και η έκτακτη Σύνοδος

Intercontinental International ΑΕΕΑΠ: Σχεδιάζει νέες επενδύσεις το 2022 – Χαρτοφυλάκιο 111 εκατ. ευρώ

Η αγορά δεν «σορτάρει» μόνο τα ιταλικά ομόλογα...

gazzetta
gazzetta reader insider insider