Πηγές αγοράς: Ψευδαίσθηση η επάρκεια πετρελαίου – Άνοδος στις τιμές μέχρι τις αρχές του 2023

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πηγές αγοράς: Ψευδαίσθηση η επάρκεια πετρελαίου – Άνοδος στις τιμές μέχρι τις αρχές του 2023
Η αγορά ζει με την ψευδαίσθηση ότι η προσφορά πετρελαίου επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, ακόμη και εάν αυτή είναι υποτονική, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Ωστόσο, εάν τελικά η παγκόσμια οικονομία δεν οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν.

Η αγορά ζει με την ψευδαίσθηση ότι η προσφορά πετρελαίου επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, ακόμη και εάν αυτή είναι υποτονική, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και ηγέτες πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Ωστόσο, όπως εκτιμούν τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν περιορισμένα και θα ωθήσουν τις τιμές ανοδικά μέχρι τις αρχές του 2023.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν σταθερά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι τον Αύγουστο, επιβαρυμένες από τους φόβους για καταστροφή της ζήτησης, τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, την Κίνα.

Ωστόσο, εάν τελικά η παγκόσμια οικονομία δεν οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση, κάτι που θα βύθιζε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν προς το τέλος του έτους και στις αρχές του επόμενου έτους, λένε ορισμένοι αναλυτές. Οι περισσότεροι επισημαίνουν την πολύ περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα τόσο από τους παραγωγούς σχιστόλιθου στις ΗΠΑ όσο και από την πλευρά του ΟΠΕΚ+ ως βασικό παράγοντα που θα ωθήσει το πετρέλαιο σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο έτος, ακόμη και αν η παγκόσμια ζήτηση αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο.

Το εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου στα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται επίσης να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές καθώς οι εμπορικές ροές θα πρέπει να προσαρμοστούν, για άλλη μια φορά, όπως συνέβη τους δύο πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παράγοντες της διεθνούς αγοράς θεωρούν ότι μια πιθανή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην αγορά, αποτελεί παράγοντα που θα επιβάρυνε τις τιμές. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό δείχνει σιγά σιγά να αποδυναμώνεται όχι τόσο επειδή οι ρυθμοί των διαπραγματεύσεων είναι βραδείς αλλά επειδή το φθινόπωρο, αναμένεται και το τέλος των εκδόσεων SPR (το πρόγραμμα με την απελευθέρωση βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα στις ΗΠΑ). Ακόμη, εάν μια ύφεση δεν πλήξει σοβαρά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε ράλι, καθώς ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πιθανή επιστροφή του ιρανικού πετρελαίουν στην αγορά με νέες περικοπές.

Έτσι, η ετοιμότητα του ΟΠΕΚ+ να μειώσει ξανά την παραγωγή, η πολύ χαμηλή παγκόσμια εφεδρική ικανότητα, το τέλος των εκδόσεων SPR και η σχετική πειθαρχία που επιδεικνύουν οι παραγωγοί σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, ωθούν ανοδικά τις τιμές.

Η ασάφεια για τα πραγματικά φυσικά αποθέματα

Λόγω της πολύ χαμηλής πλεονάζουσας χωρητικότητας, ακόμα και αν η ζήτηση είναι θετική, έστω και σε μικρό βαθμό,τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολύ, πολύ υψηλότερες τιμές, ανέφερε ο Neal Dingmann, Διευθύνων Σύμβουλος Ενεργειακής Έρευνας στην Truist Securities μιλώντας Yahoo Finance Live.

Εσωτερικά, είτε πρόκειται για πετρέλαιο είτε για φυσικό αέριο, αυτές οι εταιρείες έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα αύξησης της αποθηκευτικής ικανότητα αυτή τη στιγμή, είπε ο Dingmann, προσθέτοντας ότι με τη ζήτηση LNG στην Ευρώπη να ανεβαίνει στα ύψη, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φυσικού αερίου στις ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να τυπώνουν χρήματα».

Αναφερόμενος στην παγκόσμια πλεονάζουσα χωρητικότητα, ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας είπε ότι «σε όλο το φάσμα του ΟΠΕΚ+, ακόμη και στη Σαουδική Αραβία, η πλεονάζουσα χωρητικότητα δεν είναι αυτή που ο κόσμος νομίζει».

Ο Dingmann πιστεύει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, αλλά στη συνέχεια θα εκτιναχθεί στα 110 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του επόμενου έτους, κυρίως λόγω της περιορισμένης πλεονάζουσας ικανότητας για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η επιχειρηματολογία της Σαουδικής Αραβίας, ηγέτιδας δύναμης του ΟΠΕΚ. «Οι αγορές δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν τις πραγματικότητες των φυσικών θεμελιωδών στοιχείων με ουσιαστικό τρόπο και μπορούν να δώσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σε περιόδους που η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι πολύ περιορισμένη και ο κίνδυνος σοβαρών διαταραχών παραμένει υψηλός», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες δημοσίως ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Ο ΟΠΕΚ+ στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι εξακολουθεί να κινεί τα νήματα

Τις τελευταίες ημέρες ο ΟΠΕΚ+ επιστρέφει στη ρητορική της μείωσης της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Μετά από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ ήταν έτοιμος να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε μορφή, εάν πιστεύει ότι θα έφερνε σταθερότητα στη «σχιζοφρενική» αγορά πετρελαίου, ο εκ περιτροπής πρόεδρος του ΟΠΕΚ, υπουργός Υδρογονανθράκων του Κονγκό, Μπρούνο Ζαν-Ρίτσαρντ Ιτούα, μιλώντας στην Wall Street Journal, στήριξε επίσης τη συγκεκριμένη προοπτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΕΚ: Κατηγορήστε τις κυβερνήσεις για την αύξηση των ενεργειακών τιμών

Η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει τις κυρώσεις μέσω της Τουρκίας, τονίζουν οι ΗΠΑ

Goldman Sachs: «Απίθανη» μια συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider