Καύσιμα: Περαιτέρω ενίσχυση των καταναλωτών και όχι περικοπές στην επιδότηση ζητά η αγορά

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Καύσιμα: Περαιτέρω ενίσχυση των καταναλωτών και όχι περικοπές στην επιδότηση ζητά η αγορά
Μικρή ανάσα για τους καταναλωτές αποτελεί η πτώση της τιμής της αμόλυβδης κοντά στα 2 ευρώ, ύστερα από ένα παρατεταμένο φλερτ με τα 2,5 ευρώ και σε κάποιες νησιωτικές περιοχές και με τα 3 ευρώ πριν από τρεις μήνες. 

Μικρή ανάσα για τους καταναλωτές αποτελεί η πτώση της τιμής της αμόλυβδης κοντά στα 2 ευρώ, ύστερα από ένα παρατεταμένο φλερτ με τα 2,5 ευρώ και σε κάποιες νησιωτικές περιοχές και με τα 3 ευρώ πριν από τρεις μήνες.

Για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο που σημείωσε ιστορικό υψηλό, η λιανική τιμή της αμόλυβδης πέφτει κοντά στα 2 ευρώ ανά λίτρο, υποχωρώντας κατά 15% σε διάστημα δύο μηνών. Στο ίδιο διάστημα η διυλιστηριακή τιμή υποχώρησε κατά 20% ενώ πηγές της αγοράς θεωρούν ότι η ίδια τάση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα καύσιμα κίνησης καταγράφουν πτώση, εξακολουθούν να είναι ακριβές για τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι κατά την προηγούμενη πενταετία είχαν συνηθίσει να έχουν χαμηλότερο προϋπολογισμό για τα καύσιμα λόγω φυσικά των χαμηλότερων τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,044 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,811με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές, συχνά κάτω και από τα δύο ευρώ.

Η αποκλιμάκωση των τιμών καυσίμων αναμένεται ότι θα συνεχισθεί, καθώς η διεθνής τιμή του brent δείχνει να σταθεροποιείται χαμηλότερα από τα 95 δολάρια το βαρέλι αλλά αυτό ίσως να μην έχει διάρκεια, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.

Η ανθεκτική ρωσική προσφορά πετρελαίου και το αναμενόμενο πλεόνασμα στην αγορά ώθησαν τη Barclays να μειώσει την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent στα 103 δολάρια το βαρέλι για φέτος και το επόμενο έτος, από 111 δολάρια το βαρέλι που αναμενόταν προηγουμένως. Ομοίως, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για αυτό το τρίμηνο στα 110 δολάρια το βαρέλι, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 140 δολάρια το βαρέλι, αλλά η επενδυτική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η υπόθεση για υψηλότερες τιμές πετρελαίου παραμένει ισχυρή.

Παρά τη μείωση της πρόβλεψης, η εκτιμώμενη τιμή εξακολουθεί να είναι υψηλή και να αποτελεί προάγγελο για υψηλές επίσης τιμές για τις χώρες που εισάγουν όπως είναι η Ελλάδα.

Μόλις τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις αρχές του 2023, η ρωσική προσφορά πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε η βρετανική τράπεζα. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει το επόμενο έτος να παρακρατήσει κάποια προσφορά από την αγορά εάν η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου επιβραδυνθεί, σύμφωνα με την Barclays. Αυτή η εξέλιξη θα υποδήλωνε μια σφιχτή αγορά με την περιορισμένη προσφορά να αναμετράται πλέον με τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Παράγοντες της αγοράς: Κανένας εφησυχασμός για τις τιμές

Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη το δεύτερο πακέτο μέτρων ενίσχυσης κατά της ακρίβειας των καυσίμων μέσω του Fuel Pass 2 και της έκπτωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Μάλιστα, στα σκαριά είναι και το Fuel Pass 3 με διαφοροποιημένα κριτήρια και πιο αυστηρούς όρους καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, θα πρέπει να ενισχυθούν τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά και η ενίσχυση να διατεθεί αμιγώς για αγορά καυσίμων και όχι για την κάλυψη άλλων αναγκών. Και αυτό, επειδή η πλειοψηφία των δικαιούχων του Fuel Pass 2, επέλεξαν να λάβουν την επιδότηση στον τραπεζικό τους λογαριασμό και όχι στην άυλη κάρτα, κάτι που τους πρόσφερε ευελιξία στην αξιοποίηση των χρημάτων.

Ανώτατα στελέχη του υπ. Οικονομικών, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους σημειώνουν ότι, λόγω της πτώσης που εμφανίζει η τιμή της βενζίνης είναι πιθανό να ανασχεδιαστεί η επιδότηση, καθώς υπάρχουν ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν μεγάλη ανάγκη.

«Όσο περισσότερο πέφτει η τιμή και υπάρχουν δυσκολίες στο κάθε νοικοκυριό σε άλλες περιοχές, οφείλει η Πολιτεία να βοηθάει», ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος του μήνα με τις σχετικές εξαγγελίες να αναμένονται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πάντως, πηγή της αγοράς, αναλύοντας στο Insider.gr το κλίμα και την τάση που επικρατεί, σημειώνει ότι: «Το γεγονός οι τιμές καταγράφουν μικρή πτώση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρθούν ή να περιοριστούν τα μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου δεν αναμένεται να καταγράψει σημαντική πτώση το επόμενο διάστημα. Αυτό θα συνέβαινε μόνο σε μια εξαιρετική περίσταση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Όπως γνωρίζουμε το 55% της τελικής τιμής αφορά σε φόρους και δασμούς. Αυτό, όπως έχει αναφέρει η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να το αλλάξει καθώς δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τουλάχιστον, ας διατηρηθεί ή ας αυξηθεί η επιδότηση με τρόπο που τα χρήματα να καταλήγουν όντως στην αγορά καυσίμων και ταυτόχρονα να διευκολύνονται οι καταναλωτές οι οποίοι αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, να αντιμετωπίσουν υψηλές τιμές ενέργειας με την έλευση του φθινοπώρου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

Σταϊκούρας: Πότε θα πληρωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις Power Pass και Fuel Pass 2

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Αυξάνονται οι καταγγελίες για νοθείες – Μικρό καλάθι για Fuel Pass 2

Όλες οι ειδήσεις

00:12

Wall Street: Έχασε τις 29.000 μονάδες ο Dow - Πρώτη φορά από το 2020

23:41

ΗΠΑ: Ο Karl Lagerfeld το θέμα του Met Gala 2023

23:26

ΗΠΑ: Την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον

23:24

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός ανέτρεψε τον επικεφαλής της χούντας, ανέστειλε το Σύνταγμα της χώρας

23:07

ΗΠΑ: Τροπολογία για τα F-16 προσπαθεί να βάλει φρένο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

23:00

Μισέλ (ΕΕ): Πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση, με μια πραγματική κοινή στρατηγική

22:42

Κύπρος: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας

22:38

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας στο ΣΑ για το ψήφισμα καταδίκης της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

22:27

Κινέζοι χάκερ «πείραξαν» πρόγραμμα chat καναδικής εταιρείας

22:03

Κισινάου και Τιφλίδα δεν αναγνωρίζουν τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία

22:00

Βρετανία: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς θέλουν την παραίτηση Τρας, Κουάρτενγκ

21:56

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό

21:52

Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων ζητά η ΠΕΦ

21:47

Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους

21:26

Wall Street: «Άνθρακες» οι προσπάθειες ανάκαμψης - Προς το κλείσιμο ενός «μαύρου Σεπτεμβρίου και ενός αρνητικού τριμήνου

21:25

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Χορήγηση υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

21:15

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία εξετάζει τη χρήση πυρηνικών όπλων

21:01

Μικρά κέρδη για τον χρυσό την Παρασκευή, αλλά σε χαμηλό από το 2021 το κλείσιμο γ' του τριμήνου

20:49

Η Μόσχα κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για «προπαγάνδα» 

20:44

Κικίλιας: «Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του τουρισμού για τις φετινές υψηλές επιδόσεις»

20:39

Μπλε Κέδρος: Ειδικός διαπραγματευτής των μετοχών η Merit

20:37

Intracom  Holdings: Αύξηση πωλήσεων στο α' εξάμηνο του 2022 - Στα 126,5 εκατ. ευρώ

20:29

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο

20:26

Συνεργασία αρχών Σουηδίας, Γερμανίας και Δανίας στην έρευνα για δολιοφθορά σε Nord Stream

20:13

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

20:10

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο έλεγχος των ενστάσεων και η δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

20:03

Ξεκινούν από 3 Οκτωβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής

20:02

Η Βενεζουέλα πήρε τον έλεγχο ενεργειακής εταιρείας με δεσμούς στη Ρωσία 

19:55

Παράταση έως 31/12 η αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στη γουνοποιία

19:47

Στις 8 Νοεμβρίου η απόφαση της ΕΕ για το deal Microsoft - Activision, αξίας 69 δισ. δολαρίων