S&P Global: Σε χαμηλό 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P Global: Σε χαμηλό 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, από εξελίξεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός. 

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους βρέθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, από εξελίξεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 49,2 μονάδες έναντι των 49,9 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 49,89 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη για τους τελευταίους 18 μήνες.

Ο PMI μεταποίησης έφτασε στις 49,7 μονάδες από 49,8 μονάδες τον Ιούλιο, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μέτρηση στις 49 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη για τους τελευταίους 2 μήνες.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο PMI υπηρεσιών έπεσε στις 50,2 μονάδες έναντι 51,2 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 50,5 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη για τους τελευταίους 17 μήνες.

Συρρίκνωση της οικονομίας στο γ' τρίμηνο

Υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει άμεση ανάκαμψη, η ζήτηση επίσης μειώθηκε για δεύτερο μήνα. Ο νέος επιχειρηματικός δείκτης έφτασε στο 47,7, λίγο υψηλότερα από το 47,6 του Ιουλίου.

Σε σχετική δήλωση, ο/ Άντριου Χάρκερ, οικονομολόγος της S&P Global, αναφέρει πως «τα στοιχεία δείχνει προς μια συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης για το γ' τρίμηνο του 2022.

Η μείωση των δραστηριοτήτων πλέον είναι εμφανής σε μια σειρά κλάδων, από τα βασικά μέταλλα έως τα αυτοκίνητα και από τον τουρισμό έως το real estate, καθώς η οικονομική αδυναμία λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γαλλία ακολουθεί τη Γερμανία στη συρρίκνωση της οικονομίας

Φυσικό αέριο: Ο δύσκολος χειμώνας, το λάθος της ΕΕ και η νέα εξάρτηση από το LNG

gazzetta
gazzetta reader insider insider