IEA: Αυξάνει την πρόβλεψη για τη ζήτηση αργού μέσα στο 2022 κατά 380.000 βαρέλια/ημερησίως

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Αυξάνει την πρόβλεψη για τη ζήτηση αργού μέσα στο 2022 κατά 380.000 βαρέλια/ημερησίως
Στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τη ζήτηση πετρελαίου κατά το τρέχον έτος προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη.

Στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τη ζήτηση πετρελαίου κατά το τρέχον έτος προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη, καθώς η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ενισχύει τη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτικότερα, στην μηνιαία έκθεσή του ο Οργανισμός αναφέρει πως «οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε νέα ρεκόρ, δίνοντας κίνητρο για τη μετάβαση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες», σημειώνοντας πως εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο μέσα στο 2022 θα είναι μεγαλύτερη κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Παράλληλα, η ΙΕΑ ανέφερε πως μειωμένη χρήση καυσίμων για τις οδικές μεταφορές στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και η επιβράδυνση της ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μία αξιοσημείωτη συρρίκνωση της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Τέλος, στην έκθεση του Οργανισμού επισημαίνεται πως η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου τον Ιούλιο ξεπέρασε τα υψηλά προ της πανδημίας, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά από την υψηλότερη του αναμενόμενου παραγωγή της Ρωσίας, οι εξαγωγές της οποίας -σύμφωνα με την ΙΕΑ- μειώθηκαν μόλις κατά 115.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο στα 7,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Σημειώνεται παράλληλα, πως τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο σε 19 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών, με την ΙΕΑ να επισημαίνει πως για πρώτη φορά η Κίνα ξεπέρασε την Ευρώπη ως ο κύριος προορισμός για το αργό της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ryanair: Τέλος στο εισιτήριο των 10 ευρώ

Deutsche Telekom: Στα 1,46 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το β' εξάμηνο

Siemens: Ζημιές 1,66 δισ. ευρώ στο γ' τρίμηνο - Μειώνει το guidance για τα κέρδη στο σύνολο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider