Συμφωνία για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» ύψους 73 εκατ. ευρώ

Newsroom
Μοιράσου το
Συμφωνία για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» ύψους 73 εκατ. ευρώ
Υπέγραψαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γ.Γ. Βιομηχανίας με το ΟΕΕ και το ΤΕΕ.

Επιχειρησιακή συμφωνία για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση», στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Θέμις Ευτυχίδου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός.

Η δράση της Έξυπνης Μεταποίησης προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ προς πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού και εν γένει βιομηχανικού κλάδου με σκοπό να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την προσαρμογή τους στις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0).

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά σε επενδυτικά σχέδια στη βάση τριών (3) πυλώνων:

1. Τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση μεγάλων δεδομένων
2. Τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης, και
3. Ρομποτική και αυτοματισμοί

Ο συνολικός προϋπολογισμός των 73 εκατομμυρίων ευρώ, κατανέμεται κατά 70% στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και κατά 30% στις μεσαίες και χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250 χιλιάδες ευρώ έως 6 εκατομμύρια.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Σήμερα, ενεργοποιούμε και τυπικά τη συνέργεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση». Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η συνεργασία με τους δύο φορείς, την οποία προσωπικά επεδίωξα, γίνεται πράξη και είμαι βέβαιος ότι με το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης μου με την άρτια και επιτυχή υλοποίησή μιας ακόμα εμβληματικής Δράσης του Υπουργείου μας που και αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα της βιομηχανίας. Θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Βιομηχανίας και Εμπορίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το μέχρι σήμερα έργο τους για τη διαμόρφωση της Δράσης και να ευχηθώ καλή δύναμη και επιτυχία στην υλοποίηση της».

Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Θέμις Ευτυχίδου επεσήμανε: «Με ιδιαίτερη χαρά υπογράφουμε σήμερα την επιχειρησιακή συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την υλοποίηση της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση». Η συνεργασία των 3 φορέων εγγυάται τόσο την απρόσκοπτη υλοποίηση της δράσης όσο και την ποιότητά της ως προς τα αποτελέσματά της, δεδομένης της υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας των στελεχών κάθε φορέα. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη βιομηχανική μετάβαση μέσω της ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών, καθώς και των ψηφιακών υποδομών, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής βιομηχανίας. Είμαστε στην διάθεση όλων των φορέων και των επιχειρήσεων, ώστε να τους υποστηρίξουμε στην προσπάθεια να μετασχηματίσουν και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους».

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας ανέφερε: «Μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να προσαρμοστούν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, η συμβολή των κοινοτικών κονδυλίων είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος συμβάλλει και αυτό προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της συμμετοχής του στη δράση αυτή, που στόχο έχει την ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Μέσω της αξιολόγησης των προτάσεων, του ελέγχου πιστοποίησης των έργων και της όλης υποστήριξης στην εν λόγω δράση, που έχουμε αναλάβει μαζί με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και το ΤΕΕ, δεσμευόμαστε για την πλέον αξιόπιστη και ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της ψηφιακής της μετάβασης και της προώθησης του μετασχηματισμού Industry 4.0 στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο ΟΕΕ».

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός τόνισε: «Οι προκλήσεις για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, είναι πολύ μεγάλες, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης. Η ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία, τα μικρά και μεγάλα εργοστάσια της χώρας, αποτέλεσαν για δεκαετίες τον παραγωγικό κορμό της ανάπτυξης. Με τη δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Πολιτεία δίνει κίνητρα για τον πραγματικό παραγωγικό εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κάθε ελληνικής μεταποιητικής επιχείρησης. Τώρα είναι η ώρα η παραγωγή μας να περάσει σε έναν πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό που θα της δώσει εφόδια ανάπτυξης και ευημερίας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ιδιαιτέρως τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη όχι μόνο για την καλή συνεργασία αλλά και για την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα σε στρατηγικό επίπεδο όσο και στα προγράμματα, έργα και δράσεις που οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και γενικά την επιχειρηματικότητα σε ένα καλύτερο μέλλον. Μαζί με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και το ΟΕΕ δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προ όφελος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής μεταποίησης».

Η πρόσκληση και ο οδηγός της Δράσης θα δημοσιευθούν τις προσεχείς ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:59

Τσίπρας: Δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία - «Πυρά» σε Μητσοτάκη

12:44

Έρευνα: Δεν σχετίζεται ο κορονοϊός με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά

12:32

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Οδηγός για ασφαλείς διακοπές

12:24

Μπερλουσκόνι: Αν ψηφιστεί το προεδρικό σύστημα, ο Ματαρέλα πρέπει να παραιτηθεί

12:23

Τράπεζες: Ικανοποιητική επάρκεια κεφαλαίων παρά τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων

12:18

Ετήσια αύξηση 32,8% στις τιμές βιομηχανίας τον Ιούνιο

12:17

Langya: Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για την ανίχνευση του νέου ιού στην Κίνα

12:11

Johnson & Johnson: Σταματάει την πώληση του ταλκ σε όλο τον κόσμο από το 2023

12:05

Πτώση στις τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων έως και 43%

11:48

Βενεζουέλα και Κολομβία ξαναρχίζουν τις διπλωματικές σχέσεις μετά από διακοπή τριών ετών

11:45

Πετρέλαιο: Ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο παρά την «ασάφεια» γύρω από την ζήτηση

11:44

Huawei: Ήπια άνοδος 1,4% στα έσοδα του β΄τριμήνου

11:29

Οι ενέργειες της Coca-Cola HBC στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας – Το χρονικό των εξελίξεων

11:25

Θεσσαλονίκη: Δεκαπέντε οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ συνελήφθησαν για αδικήματα βίας

11:22

ΝΔ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατασκευή του Μετρό στα Εξάρχεια είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς

11:08

Κεραμέως: Στις 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με επιπλέον 8.500 εκπαιδευτικούς

11:02

Ελ Εριάν: H Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια παρά τη μείωση του πληθωρισμού

10:45

Ευρωαγορές: Επιφυλακτικά υψηλότερα με το «βλέμμα» στην πορεία της οικονομίας

10:38

Υποτονική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 880 μονάδες ο ΓΔ

10:17

Καιρός: Δεύτερη ημέρα αστάθειας με τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

09:57

Twitter: Σχέδιο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου

09:47

Δεκαπενταύγουστος: Τουλάχιστον 26.000 επιβάτες θα αναχωρήσουν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά

09:31

Θάσος: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά - Επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις

09:23

Βρετανία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το β' τρίμηνο - «Αγκάθι» το κόστος ζωής

09:06

CDC: Δεν συστήνεται πλέον ο περιορισμός σε καραντίνα των Αμερικανών μαθητών που έχουν εκτεθεί στην Covid

08:58

Ν. Κορέα: Προεδρική χάρη στον de facto ηγέτη του ομίλου Samsung - Είχε καταδικαστεί για διαφθορά

08:52

Τουρκικό ΥΠΑΜ: Άλλα δύο πλοία με φορτία δημητριακών αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια

08:44

Ρίσι Σούνακ: Υπόσχεται μείωση των οικιακών λογαριασμών ενέργειας κατά 200 λίρες

08:36

Γερμανία: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μηνύει τη Βουλή για αφαίρεση προνομίων

08:27

Washington Post: Απόρρητα έγγραφα για τα πυρηνικά των ΗΠΑ έψαχνε το FBI στην έπαυλη Τραμπ