Επιδότηση ρεύματος: Στο 90% η απορρόφηση της αύξησης του κόστους για όλους τους οικιακούς καταναλωτές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδότηση ρεύματος: Στο 90% η απορρόφηση της αύξησης του κόστους για όλους τους οικιακούς καταναλωτές
Η επιδότηση για τον Αύγουστο φθάνει συνολικά τα 1,136 δισ. ευρώ. Για τα νοικοκυριά υπολογίζεται ότι απορροφάται το 90% της αύξησης στις τιμές.

Τις επιδοτήσεις για τον Αύγουστο ανακοίνωσε πριν από λίγου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι οποίες στόχο έχουν να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων στις τιμές και να ελαφρύνουν τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η επιδότηση για τον Αύγουστο φθάνει συνολικά τα 1,136 δισ. ευρώ. Για τα νοικοκυριά υπολογίζεται ότι απορροφάται το 90% της αύξησης στις τιμές, για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου το 100%, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 80% και για τους αγρότες το 82-99%.

Συγκεκριμένα, για τα νοικοκυριά η επιδότηση φθάνει τα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα και εφαρμόζεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες ρίχνοντας την τιμή στα 15-17 ευρώ τη μεγαβατώρα. Στους εμπορικούς καταναλωτές η επιδότηση ανέρχεται σε 300 ευρώ στους αγρότες στα 337 ευρώ και στις βιομηχανίες 250 ευρώ. Στο φυσικό αέριο για εμπορικούς καταναλωτές η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το μέτρο τίθεται ως αντιστάθμισμα στις υψηλές τιμές ενώ όπως είναι γνωστό από σήμερα τίθεται επίσημα σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολογήσεων των καταναλωτών με κυμαινόμενες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της ρύθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την απόσυρση των ρητρών αναπροσαρμογής.

Ο κ.Σκρέκας τόνισε ότι το όφελος από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκατ).

Αναλυτικότερα, κατά την ανακοίνωση των μέτρων την Δευτέρα, ο υπουργός δήλωσε ότι:

«Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών ενέργειας με την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού μηχανισμού που στηρίζει όλους τους καταναλωτές χωρίς εξαίρεση.

Δημιουργήσαμε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό που δεσμεύει προς όφελος των πολιτών τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μηχανισμού εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα αυτά μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μηχανισμός της Ισπανίας έχει μηνιαίο όφελος για τους εκεί καταναλωτές μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ.

Από σήμερα, οι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια, την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι πάροχοι υποχρεώνονται να ενημερώσουν για τις τιμές του επόμενου μήνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους.

Τώρα όλα είναι καθαρά, όλα είναι διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν, και να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν (...) Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία με την ΡΑΕ παρακολουθούμε στενά την διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους, ώστε να αποτρέψουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται στην πράξη».

Σημειώνεται ότι δεδομένων των υψηλών τιμών ενέργειας (η τιμή του αερίου την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε σταθερά στα επίπεδα των 160 ευρώ/ MWh ενώ η τιμή χονδρικής στην αγορά επόμενης ημέρας για σήμερα κατέγραψε άλμα στα 466 ευρώ ανά μεγαβατώρα), ο κρατικός προϋπολογισμός φαίνεται ότι καλείται να σηκώσει μέρος των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα κυμανθεί, στα 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ.

Τι επιλογές έχουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, με την απόσυρση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι πρόκειται να ενσωματώσουν στα κυμαινόμενα τιμολόγιά τους όλες τις ανταγωνιστικές επιβαρύνσεις σε μία και μοναδική χρέωση, το μηνιαίο ύψος της οποίας θα ανακοινώνουν στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Μετά την ανάρτηση των ονομαστικών τιμών από τους προμηθευτές, οι καταναλωτές θα πληρώνουν από τον Αύγουστο τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ θα έχουν ελεύθερα τη δυνατότητα να μείνουν στον υφιστάμενο προμηθευτή ή να αλλάξουν χωρίς πέναλτι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών – Στα 0,486 ευρώ το τιμολόγιο της ΔΕΗ

Power Pass: Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος Ιουνίου

Eurobank: Ενεργειακές τιμές και εγχώρια ζήτηση αύξησαν το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider